16:04 / 16.11.2018.

Autor: V.M./HRT

Kulturni pregled tjedna: Kelkope, Četveroruka, En Knap i BADco.

-

-

Foto: - / -

Naša komentatorica Vesna Mimica u ovotjednom Kulturnom pregledu izdvojila je projekt 'Frekvencije' skupine Kelkope, 'Koreografiju utopije' kolektiva Četvreroruka, nastup En Knapa s komadom Josefa Nadja, te najavu večerašnje premijere BADco-a.
Naša komentatorica Vesna Mimica u ovotjednom Kulturnom pregledu izdvojila je projekt 'Frekvencije' skupine Kelkope, 'Koreografiju utopije' kolektiva Četvreroruka, nastup En Knapa s komadom Josefa Nadja, te najavu večerašnje premijere BADco-a.

Kelkope: Frekvencije, Muzej suvremen umjetnosti, Zagreb

Ovaj atmosferičan i geometrijski niz igre tijela plesača i prostora, međusobne zavisnosti pokreta i impulsa koji ga pokreće, dramaturški je zaokružen u priču o slučajnostima, susretima i posljedicama.

Suvremenim plesnim pokretom, u koreografiji umjetničke voditeljice Tamare Savićević, šesteročlani ansambl postavlja tezu o gibanju tijela, ali i o emociji rastanka i spajanja.
Kelkope izvodi "Frekvencije" u MSU-u
Četveroruka: 'Koreografija utopije', Pogon Jedinstvo, Zagreb

Umjetnička organizacija Četveroruka predstavila je prošireno koreografsko istraživanje Sonje Pregrad, Andre Giunia i Tina Dožića o modalitetima međuzavisnosti kao stvaralačkom utopijskom organizmu...

Prostor Pogona Jedinstvo postao je iskrivljeno sinestezijsko ogledalo u kojem vibriraju slike tijela koreografije utopije. Razvijajući koreografiju kao proces međuzavisnosti, u kojemu se vrijeme gradi prelijevanjem jednog medija u drugi, prostor postaje amplificirana rezonancija dodira zvukom, svjetlom, pokretom.

KOREOGRAFIJA UTOPIJE, pokret br. 2 from Cetveroruka on Vimeo.

En Knap / Josef Nadj: 'Dark union', Zagrebački plesni centar

Josefa Nadja u plesnoj umjetnosti nazivaju čarobnjakom pozornice. Pored toga što u svojoj karijeri kontinuirano traga za novim formama, zanimaju ga i najdublje istine ljudskih duša. Njegovu novu predstavu u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) izveo je slovenski En Knap, plesni ansambl koji okuplja plesače iz cijele Europe.
Projekt Josefa Nadja s plesačima iz cijele Europe u ZPC-u

BADco: 'Iskop', Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter MSU-a, Vila Vrhovec 38, Zagreb
 
Jedinstven projekt zagrebačkog kazališnog kolektiva BADco. premijerno donosi predstavu-izložbu na lokaciji jednokatne vile, danas poznate pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.Projekt kreće od istraživanja utopijskih premisa planiranja budućnosti stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti trajanja životnog vijeka s njihovom realizacijom. U napetosti između imaginacije, rada, mladosti i smrti BADco. sa suradnicima iz polja plesa, arhitekture, dizajna i glazbe istražuje i suvremenu ulogu umjetnika u relacijama proizvodnje i umjetničkih praksi.

Nakon večerašnje premijere izvedbe 'Iskopa' bit će 18., 20., 21., 22. I 23. studenog.

Pogledajte gostovanje Vesne Mimice u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!