Kulturni pregled: Zlatni lav, Plesokaz, Svetvinčenat...

27.07.2021.

14:33

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Lulu

Lulu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Festivali Zlatni lav i Plesokaz, Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, i predstava „Život koji je vrijedilo živjeti" - događaji su odabrani za ovotjedni kulturni pregled emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Obračun nas samih s nama samima ali i s drugima, samo je prva razina razumijevanja projekta „Život koji je vrijedilo živjeti", autorskog dvojca Anje Đurinović i Robina Mikulića


Monodrama, kako ju definira plesačica i glumica Anja Đurinović odraz je njezina izvođačkog habitusa. Plesačica koja je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić a potom i glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, pokret stavlja u središte cijele predstave jer je plesni, zadnji dio, nastao prvi.


Proces je, kažu autori bio dug i iscrpljujuć. Nije mu u prilog išla ni galopirajuća pandemija, ali pred gledatelje izlazi cjelovit i spreman za sve moguće nadogradnje.


Predstava "Život koji je vrijedilo živjeti" brižljivo je istkana priča u kojoj su pomiješani poezija Sylvie Plath, djela domaćih dječjih pjesnika, citati autorove omiljene učiteljice te pseudo dokumentarni pristup, socijalno i politički osviješten teatar, a opet je to pitka, plesna, govorna priča kojoj ne možete odoljeti pa se i sami složite da je to život koji je vrijedilo živjeti.

Umaški Zlatni lav u Rijeci


Umaški festival Zlatni lav, koji se bavi komornim teatrom, i ove je godine prikazao niz zanimljivih predstava, no Zlatnog lava u Rijeku je odnijela predstava "Kralj Edip" u režiji Luciana Delprata, a u izvedbi Ansambla drame HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s riječkim Gradskim kazalištem lutaka.

"Kralj Edip"

"Kralj Edip"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

S početkom ljeta oživjeli plesni festivali diljem zemlje


Požeški je Plesokaz nakon godine provedene na on line platformi ponovno zaplesao na pozornici. Uz izložbu fotografija i videa Mladena Božičkovića, koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja, neumorna Ilijana Lončar, pokazala je i dokazala da ples nema granica te da živi u svim uvjetima.


Potom je sa svojim koreografijama otišla na srodni Šibenik dance festival umjetničke direktorice Zorane Mihelčić koji je i ove godine ugostio mnoge domaće i strane autore te se profilirao u još jedan uspješni ljetni festival.

Festival svih festivala plesa


Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu opravdano nosi naslov najboljeg plesnog festivala. Otvoren je predstavom „Prostor za revoluciju" sjajnog Bitef dance companya


Plesači nam prenose ideju radničkog društva koje je izgrađeno na solidarnosti a danas se pokazuje samo kao maglovita nostalgija. Misao koreografkinje bila je pokazati što kao pojedinci trebamo napraviti da se dogode sustave promjene.


Veliku pozornost gledatelja i medija izazvala je svjetska premijera plesnog projekta „Lulu" Staše Zurovca. Uz Alexsandra Balanescua, skladatelja i izvođača na sceni, mitski lik Lulu oživjela je Andressa Miyazato. Fasciniran višedimenzionalnošću tragike i ljepote protagonistkinje, Zurovac je izgradio svoju novu plesnu priču.


"Lulu" se našla i na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara na kojima će biti izvedena u subotu, 31. srpnja te nedjelju, 1. kolovoza u 21.30 sati sati na tvrđavi Lovrjenac.

Festival je već 8 godina u selekciji organizacije Aerowawes koja daje priliku mladim autorima, no kruna festivala je svakako Mediteranski plesni centar.


Ljepota festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu je mjesto kao scenografija, opušten pristup stvaranju i gledanju, mudra umjetnička koncepcija.


Svetvinčenat renesansni spomenik kulture, prigrlio je ples i ono neverbalno, kako mještani tepaju festivalu, stvarajući plesnu oazu usred ljeta u srcu Istre. Za ljubitelje plesne umjetnosti ali i slučajne namjernike idealno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!