Kuzma Kovačić – kiparevo svjedočenje vjere u podrumima Dioklecijanove palače

01.11.2022.

20:35

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otvorena je izložba Kuzme Kovačića ‘Kiparevo svjedočenje vjere‘

Otvorena je izložba Kuzme Kovačića ‘Kiparevo svjedočenje vjere‘

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U suradnji sa splitskim Muzejom, u Dioklecijanovim podrumima postavljena je izložba "Kiparevo svjedočenje vjere" akademika Kuzme Kovačića, jednog od najeminentnijih suvremenih hrvatskih kipara. Izložba je nastala uz potporu dviju nadbiskupija, Đakovačko-osječke i Splitsko-makarske, a nakon Đakova, i u Split donosi izbor Kovačićevih radova sakralne i duhovne tematike.

Puni su podrumi kiparskih pjesama, tako svojim radovima tepa akademik Kovačić dok nam pokazuje najbolje iz polustoljetnog sakralnog kiparskog opusa. Svoje je kiparstvo, kaže, od samog početka doživljavao kao svjedočenje vjere.

- Barem sam nastojao, a vjerujem i da sam i uspio, pokazati da se ta kršćanska duhovnost i naravno, ovaj izvor mediteranskog svijeta, nadahnuća u kojem je kiparstvo i rođeno, može i danas suvremenim kiparskim govorom, a likovnim jezikom oživjeti i stvarati, poručio je autor izložbe Kuzma Kovačić.

Kuzma Kovačić savršen je spoj starinskog i novog, smatra akademik Radoslav Tomić, jer tradiciju oblikuju na suvremen način.

- I kad radi apstraktne tzv. apstraktna djela, a ovdje ih je većina takvih, on zapravo uvijek asocira na prošlost i to u prvom redu prošlost svoga vlastitoga kraja, to je otok Hvar, ali to je zapravo u svemu smislu zavičaj svih nas, ali on nije zavičajni kipar, on je kipar koji govori univerzalnim jezikom prenoseći starija iskustva na način koji je zapravo aktualan, dojmljiv, sugestivan i pun simbolike, istaknuo je akademik Radoslav Tomić.

Od studentskog rada od kartonskih kutija do vratnica i oltara u hrvatskim crkvama, sve je to plod istoga trsa, govori kipar, ista forma, isti duh, samo je kod sakralnih skulptura u crkvama, koje su na izložbi predstavljene fotografijama, morao voditi računa o liturgijskim potrebama.

Izložba je otvorena do sredine siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!