11:42 / 23.01.2018.

Autor: Sanja Šegedin Miriovsky / V.M.

Kvartet Sebastian: Naši koncerti su mali laboratorij

Anđelko Krpan

Anđelko Krpan

Foto: - / -

Na drugom koncertu 16. sezone gudački kvartet Sebastian u Maloj dvorani Lisinski predstavio je svoj najnoviji nosač zvuka s nekima od antologijskih djela hrvatske glazbe 20. stoljeća.
Na drugom koncertu 16. sezone gudački kvartet Sebastian u Maloj dvorani Lisinski predstavio je svoj najnoviji nosač zvuka s nekima od antologijskih djela hrvatske glazbe 20. stoljeća.

Jedini kvarteti u opusima Kempfa i Paraća i posljednji u opusima Kelemena i Horvata sada su na jednome mjestu, na CD-u pod nazivom Quartetto. Koncertno predstavljanje svojeg sedmog nosača zvuka kvartet Sebastian održao je u već tradicionalnom stilu, uz slike i pjesničku riječ.

Mi već desetak godina spajamo umjetnosti. Na svakom našem koncertu predstavljamo jednog slikara - uglavnom su to zagrebački akademski slikari. Ovaj put to su slike Marijana Richtera, inače našeg likovnog izbornika,  kaže voditelj Gudačkog kvarteta Sebastian Anđelko Krpan.

Marijan Richter posljednjih desetak godina poništava svoje već gotove, izlagane i katalogizirane slike, uklanjajući s njih ono bez čega, smatra Richter, one i dalje mogu funkcionirati kao slike, pa su tako ogoljene u većem suglasju s glazbom. Nije baš poželjno da je previše izražena ekspresivnost i kolorizam jer onda se slika bori i tuče sa glazbom,  komentira akademski slikar Marijan Richter.

Puno toga do tad neznanog se rodi kada čujete i vidite umjetnička djela na jednom mjestu u istoj večeri. Svi naši nosači zvuka nastali su na koncertima u malom Lisinskom – to je naš mali laboratorij u kojem istražujemo i spajamo ono što nam se čini interesantno,  zaključuje Anđelko Krpan. Uz Beethovena, Paraća, Goretzkog i Uhlika čuli su se i stihovi pjesnika 18. stoljeća Antuna Kanižlića te suvremenog pjesnika Zvonimira Mrkonjića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!