23:09 / 10.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

La Scala ponovno otvorena nakon sedam mjeseci

La Scala

La Scala

Foto: Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Milanska operna kuća La Scala otvorila je u ponedjeljak vrata za ograničeni broj ljudi, što je pobudilo nade građana za postupni nastavak kulturnog života u Italiji nakon gotovo sedam mjeseci zatvaranja uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Članovi orkestra, dirigent Riccardo Chailly i zbor izvodili su arije Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera i drugih renomiranih skladatelja u djelomično popunjenom auditoriju, a oko 500 ljudi koncert je pratilo iz loža. Izvođači i gledatelji su nosili zaštitne maske.

Koncert kojim je obilježen prvi nastup 34-godišnje norveške sopranistice Lise Davidsen u La Scali, završio je petominutnim ovacijama i bisom Verdijevog djela "Va, Pensiero".

- To je simbol oživljavanja, ne samo La Scale, već i cijele Italije, rekao je ravnatelj La Scale Dominique Meyer.

S obzirom na smanjeni broj zaraženih i preminulih od koronavirusa, Italija razmišlja o popuštanju restriktivnih mjera i već sredinom svibnja planira ukinuti karantenu za putnike koji dolaze iz drugih zemalja Europske unije, Britanije i Izraela.

Italija je u listopadu prošle godine zatvorila kazališta i koncertne dvorane da bi zaustavila ponovno širenje pandemije nakon ljeta. Kafići, restorani, kina i kazališta djelomično su otvoreni u većini regija od 26. travnja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!