Labinjonska cakavica zaštićeno nematerijalno kulturno dobro

03.12.2019.

15:24

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

default error photo
Posebnost je Labinjana rudarstvo i njihova melodiozna i doista specifična čakavica. Stariji je Labinjani veoma vole. Donosimo izjave na labinjonskoj cakavici.
Odlukom Ministarstva kulture labinjonska cakavica postala je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Labinjani su na projektu brendiranja svoje čakavice radili godinama i iznimno su ponosni na taj uspjeh.

Posebnost je Labinjana rudarstvo i njihova melodiozna i doista specifična cakavica. Stariji je Labinjani veoma vole. Evo nekih primjera.

- Je, hi fameji ki drže tu tradiciju i ki vole da tuju. Ali, ne znon sada u te skule, tu je najviše tih mlodih oni bi najradiji hitili na onu drugu besedu, rekao je Ecio Franković iz Labina. Ca znači za nas naša labinjoska beseda? Trdo dobra, trdo dobra naša je labinjonska beseca i po sen svijetu ćete je kapit, Vlahi tako tako, ali, ja vajk govorin nikad nemoj zabit svoj materinji jezik, kaže Emilija Kos iz Labina.

- Da i bilo bi dobro kada bi decu se vadilo po našu govorit, da ne zabo evo recimo ki su u Australiji ili Merike, naši ki pridu ovamo nazad, oni govoridu altroki bolje nego niki, baš po našu, ca, ca, ca, smatra Milio Mišić Fonović iz Skitače.

Govore i najmanji, premda stidljivo.

- Već mesec don pada dož, govori Marin Tepčić iz Labina.

Od vrtića do srednjoškolskog uzrasta, susretima pjesnika, nizom projekata čuva se ca.

- Ćakuloda na Turjone je susret labinskih pjesnikinja i poetesa i poeta, kega delamo sako leto na kraj angošta odeka na Turijone i kade se čuje baš ta labinjonska beseda, objašnjava voditeljica projekta "Ćagodar" Loredana Ružić Modrušan.

Rad na očuvanju čakavice prepoznalo je i Ministarstvo kulture.

- To semi nami puno znači, to nan je sad prvi škalin da moremo još više svi skupa ali i uz pomoć Ministarstva kulture delat na temu da očuvamo našu besedu, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Labinjani će sada još intenzivnije raditi na čuvanju i promociji svojega dragog ca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!