Lada Čale Feldman dobitnica Nagrade "Marko Fotez"

06.07.2021.

08:56

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Lada Čale Feldman

Lada Čale Feldman

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano je dodijeljena Nagrada Marko Fotez - za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta. Nagradu koju svake četiri godine dodjeljuje HAZU-ov Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, dobila je Lada Čale Feldman. 

- Dobila sam nagradu za knjigu "Onkraj pozornice" objavljenu 2019. godine, knjigu koja ne pripada baš svim striktnim pretpostavkama teatroloških istraživanja u smislu da ona nije doprinos fundamentalnim nekim pretpostavkama ove discipline, nego je na neki način hibridna, seže i u neke druge teorijske sfere, u filmologiju, naratologiju, izjavila je Lada Čale Feldman.


Dodala je da „kazalište traži u svakodnevici, u snovima, i bavi se time što je danas uopće drama i dramski tekst u situaciji u kojoj se u našem kazalištu puno pripovijeda.“

Nagrada za knjigu, koja obuhvaća razdoblje od 2016. do 2019., a koja je tiskana u nakladi Disputa, dodijeljena je u prosincu 2020., a svečanost dodjele bila je odgođena zbog epidemioloških mjera.


- Uvijek temeljno oslonjena na suvremenu književnu teoriju i suvremena psihoanalitička tumačenja umjetnosti, ali i vrsna poznavateljica izvedbenih studija, suvremene filozofije te antropologije i folkloristike, Čale Feldman uzor je posvećene, dosljedne i eruditske humanističke znanstvenice koja godinama produbljuje istraživanja performativnosti roda i interdisciplinarnosti kategorije "dramskog", kaže se u obrazloženju.


U uži izbor za nagradu Marko Fotez, utemeljenu 1980., ušlo je pet knjiga. Pored nagrađene, to su knjige Suzane Marjanić "Topoi umjetnosti performansa", Maje Đurinović "Taj tvrdoglavi plesni vitalizam", Nataše Govedić "Veličanstveno ništa" i Lucije Ljubić "Od prijestupnice do umjetnice".


Lada Čale Feldman (1963) redovita je profesorica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše znanstvene radove s temama iz područja teatrologije, antropologije, književne teorije i feminističke kritike. Autorica je prikaza knjiga i kazališnih kritika, a povremeno i prevoditeljica. Dobitnica je više nagrada, od kojih je jedna međunarodna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!