19:26 / 18.02.2019.

Autor: Sandra Lacković/P.F./HRT

Larisina pisma - komunikacija mladih prije društvenih mreža

-

-

Foto: - / -

Kao devetogodišnjak Antun Car iz Dubrovnika dopisivao se s pet godina starijom djevojčicom iz SSSR-a. Nikad nije upoznao Larisu Ivanovnu Lavrenko, ali pisma je čuvao 50 godina.
Nekada je pisanje pisama nepoznatim vršnjacima u dalekim zemljama bilo često. Danas se dopisivanje preselilo na društvene mreže. No onim pravim, papirnatim pismima, koja su se s nestrpljenjem iščekivala svjedoči knjižica "Larisina pisma" predstavljena u Dubrovniku.

Kao devetogodišnjak Antun Car iz Dubrovnika dopisivao se s pet godina starijom djevojčicom iz Sovjetskog Saveza. Nikad nije upoznao Larisu Ivanovnu Lavrenko iz Odesse, ali njezina je pisma čuvao 50 godina. U suradnji s Art radionicom Lazareti objavljena su u knjižici "Larisina pisma."

O specifičnoj estetici i poetici vremena tijekom kojega je dopisivanje trajalo, svjedoče sitnice koje su stizale iz Sovjetskoga Saveza - kuverte koje su jako lijepo grafički obrađene, kartoline, originalna pisma, isječci iz novina iz tog vremena.

Bila je to uobičajena komunikacija mladih ljudi, puno prije društvenih mreža. Unatoč pokušajima nitko nije uspio otkriti gdje je Larisa 50 godina kasnije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!