"Lastavica" - nepoznata opera poznatog majstora

22.10.2021.

09:35

Autor: Jana Haluza/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Lastavica"

"Lastavica"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć je premijerno izvedena Puccinijeva opera Lastavica. Nepoznata opera poznatog opernog majstora prvi je put na zagrebačkoj pozornici na kojoj su se, nakon dugo vremena, u punom sastavu okupili i pjevači i orkestar, a uvjet su bile COVID potvrde.

Zanimljiv je to početak operne sezone u HNK pod vodstvom njezinog novog ravnatelja Girgija Suriana koji je, baš kao i njegovi inozemni gosti te cijeli ansambl ispraćen ovacijama i oduševljenjem publike.


Na premijeri je bila ekipa Vijesti iz kulture:

Opera u tri čina "Lastavica" specifična je opera iz zrelog Puccinijeva stvaralaštva, praizvedena ratne 1917. u neutralnom Montecarlu. Izbor je to novog ravnatelja Zagrebačke opere Giorgija Suriana:


- To je naša prva opera za otvorenje sezone. Jako sam sretan da smo odabrali baš tu operu koja je trebala u prvobitnoj narudžbi biti opereta, pojasnio je Surian.


Odustavši od recitativa i govornih dijaloga Puccini radije ostaje vjeran svojem stilu u skladnom spoju verizma i belcanta prema radnji koja je sretnija inačica njegove "Manon Lescaut" ili Verdijeve "Traviate " s pariškom kurtizanom koja ostane živa.


- Meni je izuzetna čast i veliko veselje, rekla bih, i uzbuđenje, po prvi puta zapjevati ulogu Magde u našem prekrasnom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, izjavila je Lana Kos.

Lana Kos

Lana Kos

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Lana Kos je s redateljem Hugom de Anom već radila predstave u Mariboru i Veroni, njemu je ovo mu je prvi angažman u Hrvatskoj, no pred kamere nije želio. Uz režiju potpisuje i raskošnu scenografiju i kostime, a riječ prepušta svojoj suradnici:


- Svaki kostim ima svoj karakter, odražava drukčiju realnost vremena, a kao nadahnuće uzeli smo razdoblje između 1914. i 1920, ustvrdila je Cristina Aceti, redateljeva asistentica za kostimografiju.


Velik talijanski tim umjetnika uz autore produkcije uključuje čak dvojicu tenora i dirigenta.


- Raditi ovdje u timu bilo je pravo zadovoljstvo. Mnogo nas je i svi smo jednako važni dijelovi ove kompleksne slagalice, napomenuo je dirigent Lorenzo Passerini.


Kako i priliči, prvo uprizorenje djela u Zagrebu dobilo je vrhunsko glazbeno i scensko oblikovanje, tako da ova "Lastavica" zasigurno neće tako skoro odlepršati s repertoara.

"Lastavica"

"Lastavica"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!