Lauba: galerija otvorena mladim umjetnicima

07.02.2018.

12:17

Autor: Slavica Parlov Horvat / V.M.

Ana Ratković Sobota

Ana Ratković Sobota

Foto: - / -

Zagrebačka Lauba nije samo kuća za ljude i umjetnost nego i prostor otvoren mladim autorima: među njima je i slikarica Ana Ratković Sobota, koja se upravo predstavlja izložbom Šume.
Zagrebačka Lauba nije samo kuća za ljude i umjetnost nego i prostora otvoren mladim autorima. Njihova imena zasad nisu poznata širokoj publici, ali ako izvan svojih ateljea ne pokažu što stvaraju, njihova će umjetnost i ime ostati anonimni, a ime koje svakako vrijedi zapamtiti je Ana Ratković Sobota.

Otkako je prije 5 godina diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Matka Vekića, Ana stvara svoj šumski svijet. Ja smatram prirodu izvorom i ishodištem. Ona mi daje mir i slobodu. U rješavanju svih problema koji me sustignu pomaže mi šetnja prirodom. Mislim da je tako svim ljudima, samo toga nisu svjesni,  kaže Ana Ratković Sobota.

Svoja djela radi u etapama: nanošenjem raznih slojeva boje, postiže dubinu i osjećaj prostora na slici. Njezino umijeće, među ostalim, očituje se u doživljaju naslikanog, koji se mijenja ovisno o udaljenosti promatrača od slike. Ana uvijek balansira na korelaciji između imaginarnog i stvarnog. Stvarne pejzaže šume ona ogoljava snažnim bojama i daje im drugi smisao tako da su detalji jasni tek kada se udubimo u sliku i uronimo u nju,  komentira kustosica izložbe Jelena Pavlinušić.

Radovi monumentalnih veličina i koloristička ekspresija karakteristike su njezina pejzažnog slikarstva, u radu je Ana inspirirana japanskom suvremenom grafikom. Bili smo u jednom hramu pored Kyota. To je svetište do kojeg se dolazi kroz lukove koji su obojeni narančastom bojom. Taj odnos boja me jako inspirirao i htjela sam napraviti sliku koja će biti takvog kolorita,  napominje Ana Ratković Sobota.

Njezina izložba dio je Laubina ciklusa u kojem se predstavljaju mladi hrvatski umjetnici i ostaje otvorena do 20. veljače, a nakon Aninih u Laubu stižu radovi zapaženog kipara Hrvoja Urumovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!