07:50 / 27.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Laurence des Cars - prva žena na čelu Louvrea

Louvre

Louvre

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Francuska povjesničarka umjetnosti Laurence des Cars, poznata po promicanju društvenih pitanja kroz umjetnost, od rujna će biti nova šefica Louvrea i prva žena u povijesti na čelu najvećeg svjetskog muzeja u više od dva stoljeća njegova postojanja.


Des Cars trenutačno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća i ondje je također prva žena na čelu tog muzeja.

Njezina ostavština uključuje povećanje broja mladih posjetitelja i pružanje više fizičkog prostora umjetnosti i posjetiteljima.

U prve četiri godine u Orsayju, 54-godišnja povjesničarka umjetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umjetnina koje su ukrali nacisti.

- Veliki muzej mora se suočiti s poviješću, uključujući osvrtanjem na povijest naših vlastitih institucija, rekla je za AFP u intervjuu u travnju.

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orsay vrati sliku Gustava Klimta "Ruže" nasljednicima vlasnice tog djela Nore Stiasny. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

Des Cars, koja dolazi iz obitelji pisaca i novinara, u rujnu će naslijediti Jean-Luca Martineza, sadašnjeg šefa Louvrea kojemu se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim.

Nagrađen je rekordnim brojem posjetitelja, njih preko 10 milijuna u 2019. godini prije nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj posjeta.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti.

Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas posjeduje stotine tisuća umjetničkih djela, ali ih je manje od 10 posto u stalnom postavu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!