12:48 / 29.08.2019.

Autor: Hina

Lažne vijesti tema 5. Press Film Festivala

Foto: www.hnd.hr

Foto: www.hnd.hr

Foto: - / -

Press Film Festival inspiriran je ratnim novinarstvom, a posvećen je HRT-ovu snimatelju Gordanu Ledereru.
Lažne vijesti (Fake news) tema su 5. Press Film Festivala, što će se u petak i subotu održati u Hrvatskoj Kostajnici.

Uz projekcije filmova, izložbe i radionice, na Festivalu će se održati tematska tribina koja će okupiti novinare i urednike i iz Hrvatske i regije.

Press Film Festival inspiriran je ratnim novinarstvom, a posvećen je HRT-ovu snimatelju Gordanu Ledereru, koji je 1991., u srpskoj agresiji, poginuo nadomak Hrvatske Kostajnice, te dvojci ruskih novinara koji su također poginuli nedaleko tog pounjskog grada. Osnovan je prije pet godina kao poticaj revitalizaciji kulture u gradu koji je u srpskoj agresiji pretrpio goleme ratne štete.

Prve dvije godine Festival je bio posvećen ratnom reporterstvu i putopisima, treće je obrađivao temu izbjeglica i govora mržnje, dok je tema njegovog četvrtog izdanja bila istraživačko novinarstvo.

Organizator Press Film Festivala je nevladina udruga EKS ekološko kulturna scena mladih Hrvatske Kostajnice, a suorganizator Hrvatsko novinarsko društvo. Pokrovitelji su Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Sisačko-moslavačka županija.

Prvog dana, u petak prijepodne, održavat će se filmske radionice, otvorenje Festivala bit će u 17 sati u hotelu Central, nakon čega će početi filmske projekcije.

Radionice se nastavljaju i u subotu, kada se otvara i izložba fotografija "Fak news portrets" Nikole Šolića, te održava tribina "Fake news & tužbe", na kojoj su sudjelovanje najavili Ilko Čimić, Tomislav Levak, Hrvoje Zovko, Goran Borković i Petar Vidov.

Nakon projekcije filmova, na spomen području na brdu Čukur, gdje je Lederer poginuo, koceptualni umjetnik Marijan Crtalić održat će prigodni performans.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!