22:00 / 06.02.2019.

Autor: HRT

Legendarni filmski snimatelj Vittorio Storaro održao predavanje studentima ADU-a

-

-

Foto: - / -

Talijanski filmski snimatelj Vittorio Storaro, oskarovac koji je tijekom bogate karijere surađivao s redateljima poput Bernarda Bertoluccija, Francisa Forda Coppole, Warrena Beattyja, Woodyja Allena i Darija Argenta, gostovao je u Zagrebu.
Talijanski filmski snimatelj Vittorio Storaro, oskarovac koji je tijekom bogate karijere surađivao s redateljima poput Bernarda Bertoluccija, Francisa Forda Coppole, Warrena Beattyja, Woodyja Allena i Darija Argenta, gostovao je u Zagrebu.

Storaro je danas u dvorani F22 ADU održao masterclass predavanje otvoreno za studente, profesore i zainteresiranu javnost.

Jučer je u velikoj dvorani Kina Europe u sklopu programa Kinolektira posvećenog odabranim filmskim klasicima, održao uvodnu riječ prije projekcije političkoga trilera "Konformist" (1970.) smještenog u vrijeme Mussolinijeve Italije. Film je režirao nedavno preminuli  Bernardo Bertolucci, jedan od najvećih talijanskih redatelja, s kojim je Storaro surađivao više od dvadeset godina, realizirao sedam filmova i dobio Oscara za film "Posljednji kineski car".

Storaro u Zagrebu gostuje u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu,  u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti i Kinom Europa.

Vittorio Storaro rodio se 1940. u Rimu, od djetinjstva se bavio fotografijom, a 1956. kao najmlađi student u generaciji upisao se u Filmski eksperimentalni centar. Od 1961. radi kao asistent kamere, od 1965. samostalno snima kratkometražne filmove, a za ugođajnu crno-bijelu fotografiju u svojem prvom igranom filmu "Mladosti, mladosti" (F. Rosi, 1969.) dobiva godišnju nagradu filmske kritike.

Uz ostalo, s Bertoluccijem je snimio filmove "Strategija pauka", "Posljednji tango u Parizu", "Mjesec", "Posljednji kineski car" i "Mali Buda", s Warrenom Beattyjem ekranizaciju stripa "Dick Tracy" i "Crvene", s Francisom Fordom Coppolom "Jedan od srca", "Tucker: čovjek i njegov san" i "Apokalipsa sada".
Dobitnik je brojnih nagrada, a tri puta je nagrađen Oscarom - 1980. za "Apokalipsu sada", 1982. za "Crvene" i 1988. za "Posljednjeg kineskog cara".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!