Legendarni Smogovci vratili se u zagrebački zoološki vrt

10.05.2020.

18:29

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/B.A./HRT

Dio postave legendarnih Smogovaca

Dio postave legendarnih Smogovaca

Foto: - / -

Priča o obitelji Vragec iz zagrebačkog Naselka obilježila je generacije.
Dio glumačke postave legendarnih Smogovaca - vratio se danas u zagrebački zoološki vrt. Zajedno su obišli lokacije na kojima je snimana serija, prisjetili se anegdota sa snimanja... Priča o obitelji Vragec iz zagrebačkog Naselka obilježila je generacije.

Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.

Legendarna rečenica s uvodne špice otprije 40 godina citira se i danas.

Smogovci sami kažu - mnogo je anegdota sa snimanja koje su ih povezale za cijeli život, jer obitelj Vragec i njihovi filmski suputnici vraćaju nas u neko ljepše doba, u bezbrižno djetinjstvo.

Alin Kavur, koji je glumio Dadu, prisjetio se scene u kojoj Nosonja (Đorđe Rapajić) pada u vodu u zoološkom vrtu.

- Scena je snimana odjedanput. Koliko se sjećam, trebalo je doći ronilačko odijelo. Nismo ga našli pa je u vodu na minus ne znam koliko skočio bez odijela, kaže.

I danas se o toj dječjoj seriji može dugo razgovarati. Vrlo se lako opet možemo poistovjetiti s likovima i pričom koji su obilježili generacije mladih.


- Sve je zapravo pokriveno s tim likovima, sva područja života, sve znanosti čak u tom jednom humorističnom smislu, tako da se itekako mogu svi pronaći u tome, kaže autor Smogovaca Hrvoje Hitrec.

- To su sigurno bili jedni od najljepših snimanja u mom životu i bilo je beskrajno zabavno, kaže Višnja Babić ili Dunja.

Njihova popularnost nikada neće izblijedjeti jer neke stvari ne zastarijevaju, bez obzira na vrijeme u kojem živimo. Od posljednje snimljene epizode ratnih Smogovaca prošle su 23 godine.

- Počeo sam snimati s četiri i pol godine, znači, odrastao sam sa Smogovcima od četiri i pol pa do svoje 20. godine, kaže Edin Breški, koji je utjelovio Bucu.

I danas su svi vrlo povezani. Kažu - uz seriju su postali poput velike obitelji.

Prva je epizoda emitirana davne 1982., a Smogovci su zasluženo ušli u legendu koje se uvijek rado prisjećamo.
Hrvoje Hitrec

Hrvoje Hitrec

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!