10:36 / 13.04.2021.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Lirski dnevnik uglednog diplomata

Drago Štambuk

Drago Štambuk

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Londonu se družio s Margaret Thatcher i Lady Di, u Indiji prijateljevao s Majkom Terezijom, Sonijom Gandhi i Dalaj-Lamom. Ta mu je poznanstva donijela diplomatska karijera, premda je odabrao liječničko zanimanje. No, poezija je ono što bitno određuje Dragu Štambuka.

Njegov "Uzgon" jedna je od onih knjiga koja će, ponajprije, svojom duhovnom, životnom porukom, dirnuti čitatelje. Sa Štambukom se družila ekipa Vijesti iz kulture:

"Uzgon" Drage Štambuka nastavak je poezije spiritualne i domoljubne tematike kakvu je pisao u prethodno objavljenoj knjizi "Theurgija". 320 u jednoj i 320 u ovoj drugoj - a zajedno nas, zapravo, uče, kaže autor, metafori uspravnoga, eleviranog čovjeka koji teži nečem višem.


- Uzgon je jedna metafora za ljudski opstanak. Uzgon je antigravitacijska sila koja drži lađu na vodi i zrakoplov u zraku, kao stapku biljke tjera sokove, otvara lišće i cvjetove. To je životvorna sila, kaže Štambuk.


Svaka od kultura s kojom je došao u dodir ostavila je snažan pečat u Štambukovim knjigama pa iz svake njegove poetske rečenice vidljiva je isprepletenost konkretnoga i univerzalnoga. Kako je trenutačno veleposlanik u Teheranu i Afganistanu, dotiče se i mnogih iranskih motiva u kojima je vidljiva duhovna vertikala. 


Uzvišene misli imaju svoj tijek, ali ih možete čitati i napreskokce, iz svake pjesme izvući poruku i ostati u tišini, duboko promišljajući o onome što je oku nevidljivo, ali ga potiskuje ono što je u svijetu itekako prisutno. Evo nam knjige koja silom, suprotnom gravitaciji donosi na površinu samo dobro.


Pogledajte gostovanje Drage Štambuka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!