Lisinski se u novoj sezoni "vraća kući"

21.09.2021.

15:26

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Studio 4/V.M./Hina/HRT

Dražen Sirišćević

Dražen Sirišćević

Foto: Studio 4 / HRT

Pod geslom "Stvaranje svijeta" Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskoga konačno punim plućima ulazi u novu sezonu. Nakon godinu i pol dana, velika dvorana primit će prvu publiku, a neće izostati ni poznata glazbena imena.

Kako će se u Lisinskom "stvarati svijet" doznali smo od ravnatelja Koncertne dvorane Lisinski Dražena Sirišćevića kojeg smo ugostili u Studiju 4:

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u subotu 25. rujna nakon obnove ponovo otvara vrata s oratorijem Josepha Haydna "Stvaranje svijeta", koji je ujedno dao simboličan slogan bogatom programu sezone 2021./22. s nizom koncerata svjetske i domaće glazbene reprezentacije.


Povratak u dvoranu nakon provedene sanacije oštećenja nastalih u potresu najavio je ravnatelj KD Lisinskog Dražen Siriščević. Istaknuo je da je Dvorana bila pod ključem 237 dana u prošloj te 268 dana u ovoj godini, no da za to vrijeme "glazba nije utišana", jer Lisinski "ne zna za predaju, ne zna za malodušje te i u najgorim situacijama uvijek nalazi izlaz".


- Tijekom tog razdoblja Lisinski je glazbu preselio na otvoreno kraj dvorane, gdje su u sklopu programa Lisinski Atrium održana 22 koncerta koje je pogledalo pet tisuća gledatelja, a dio prihoda od ulaznica, 20 tisuća kuna, bit će darovano Zakladi za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra koji nosi ime djevojčice Anamarije Carević poginule u zagrebačkom potresu, rekao je.


Glazba se nakon radova od subote vraća u dvoranu, no Siriščević je naglasio kako je riječ tek o djelomičnoj obnovi kojom je sanirano samo ono što je oštećeno u potresu. 


- Dvorana traži temeljitu obnovu kako bi bila dovedena do razine kakvu je imala u vrijeme kada je 1973. otvorena kao jedna od najboljih i najopremljenijih koncertnih dvorana u Europi, upozorio je.


U Dvoranu samo s covid-putovnicama


Unatoč okolnostima, nova sezona "Lisinski subotom" osmišljavana je "kao da je sve normalno", a donosi nastupe najvećih svjetskih orkestara, dirigenata i solista te hrvatske glazbene reprezentacije u 12 koncerata za koje je Siriščević istaknuo kako je ovaj puta siguran da će svih dvanaest biti održano.


- U ciklusu se uvijek trudimo zadovoljiti dvije stvari: prvo, da imamo kvalitetu, a drugo, da imamo sve glazbene oblike, od vokalnih kompozicija, do instrumentalnih, vokalno-instrumentalnih, pa do glazbeno scenskih, a sve ćemo to imati i ove godine, od solističkih nastupa do komornih sastava i orkestara, od malih formi do velikih formi, pojasnio je Sirišćević.


Za ulazak u dvoranu bit će potrebno pokazati covid-putovnice, a za one koji nisu cijepljeni, bit će dva sata prije početka u dvorani organizirano testiranje po promotivnoj cijeni od 50 kuna.


Novu sezonu otvorit će u subotu 25. rujna Haydnov oratorij "Stvaranje svijeta" s nastupima Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i uz solističke nastupe Evelin Novak, Krešimira Špicera i Krešimira Stražanca


Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj istaknula je kako je riječ o velikome spektaklu u kojemu će po prvi puta nakon dugo vremena Zbor i Orkestar HRT-a sudjelovati zajednički i u punome sastavu.

U dvorani će stotu obljetnicu osnutka 16. listopada obilježiti Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Nikše Bareze. U programu "Alumni 100" sudjelovat će Simfonijski orkestar MUZA-e, uz solističke nastupe violončelistice Jadranke Gašparović i Martine Filjak na glasoviru.


Obljetnica će prigodno biti obilježena repertoarom djela uglednih kompozitora koji su ujedno bili i profesori na akademiji, Stanka Horvata, Milka Kelemena te Natka Devčića, a Bareza je istaknuo kako će to biti prikladan hommage instituciji koja je imala ogromnu ulogu u razvoju glazbene umjetnosti u gradu Zagrebu.

Opera-basna, John Malkovich, Berlinska filharmonija


Na obnovljenim veličanstvenim orguljama Lisinskoga prvi će 13. studenoga zasvirati jedan od najvećih orguljaša svijeta, Cameron Carpenter


U sezoni 2021./22. Lisinski subotom, između ostaloga, donosi i gostovanje Slovenske filharmonije (23. listopada), sopranistice Sumi Jo, koja će 30. listopada nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve (5. veljače 2022.), kao i tradicionalni nastup Ive Pogorelića (12. ožujka).


Siriščević je posebno najavio i operu basnu "Životinjska farma" I. Kuljerića u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Mladena Tarbuka 27. studenoga. Izdvojio je i gostovanje Johna Malkovicha, koji će 4. prosinca, "naoružan prostačkim rukovetom glazbenih uvreda, 'uskočiti' u ulogu zlobnog kritičara koji vjeruje da su djela Beethovena, Chopina, Prokofjeva i sličnih šaka jada".


U dvoranu se vraća i Zagrebačka filharmonija, te mnogi izvođači koji tijekom posljednjih godinu i pol tu nisu mogli nastupiti, među kojima se još izdvaja i gostovanje Berlinske filharmonije 19. veljače 2022., "svjetskih prvaka glazbene umjetnosti i jednog od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe". Berlinska filharmonija u Zagrebu je nastupila 1941. i 1943. a na "povijesnom koncertu" nakon osam desetljeća, u Lisinskom će orkestrom ravnati umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Kirill Petrenko.


Sezonu će 2. svibnja zatvoriti Orkestar mladih "Gustav Mahler", kojim će ravnati jedan od najvećih dirigenata današnjice Myung-Whun Chung.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!