18:28 / 08.08.2020.

Autor: Morana Baričević/T.V./Dnevnik/HRT

Ljetne igre u doba pandemije

-

-

Foto: - / -

Tradicionalni ljetni adut Dubrovnika, Dubrovačke ljetne igre, održavaju se unatoč svemu. No u znatno izmijenjenom obliku. Umjetnici su najvećim dijelom iz Hrvatske, za publiku je otvorena samo četvrtina gledališta.
Tradicionalni ljetni adut Dubrovnika - Dubrovačke ljetne igre - održavaju se unatoč svemu. No u znatno izmijenjenom obliku. Umjetnici su najvećim dijelom iz Hrvatske, za publiku je otvorena samo četvrtina gledališta, financijska sredstva za program znatno su smanjena. No najvažnije - Igre se nastavljaju.

Na ulazu maske, rukavice, dezinficijens. Svaki gledatelj na ovogodišnjim Igrama ostavlja podatke za kontakt.

Gledališta za sve izvedbe na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama sada su na četvrtini prijašnjeg protora, pa je izgubljeno gotovo 2 milijuna kuna planiranog prihoda od ulaznica.

Zbog financija ovogodišnji se program najvećim dijelom oslanja na hrvatske umjetničke snage.

- Drugi vid je i taj što su stvarno hrvatski umjetnici izuzetno stradali za vrijeme pandemije neimajući prilike za rad i na kraju krajeva i prihodovanje, ističe Dora Ružjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara.

Prostrani park Gradac prvi je put ugostio neke izvođače koji su se i sami prilagodili novonastalim uvjetima.

- U nešto smanjenom i skraćenom formatu, znači s nešto malo manjim brojem ljudi po pojedinim koreografijama i u nešto skraćenom programu, objašnjava Vlaho Kljunak, ravnatelj FA Linđo.

Naš najdugovječniji festival jedan je od rijetkih tog formata u Europi koji se uopće održava u vrijeme pandemije.

- Program smo ipak napravili, ostali smo žanrovski isti, dakle - drama, glazba, ples, izložbe, folkor..., kaže Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara.

- Koliko smo privilegirani da se ovaj festival uopće održava, da kultura ide dalje, da se vidi koliki je interes građana ovog Grada za ovaj festival, naglašava Ružjak Podolski.

Jer, osim ambijentalnosti i tradicije, Igre su poznate i po svojoj suvremenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!