16:52 / 27.07.2020.

Autor: Hrvoje Povijač/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

'Ljubav i otpor' Ivane Popović - drugi put

-

-

Foto: - / -

Nakon što je zagrebački MSU lani priredio veliku retrospektivnu izložbu Ivane Popović, umjetnice koja nas je zauvijek napustila prije četiri godine, dio radova ponovno je izložen – ovaj put u Koprivnici.
Nakon što je zgrebački MSU lani priredio veliku retrospektivnu izložbu Ivane Popović, umjetnice koja nas je zauvijek napustila prije četiri godine, dio radova ponovno je izložen – ovaj put u Koprivnici.

Kiparica i slikarica Ivana Popović jedna je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, a za sobom je ostavila raznovrstan umjetnički opus.

Izložba ‘Ljubav i otpor’ otvorena u Galeriji Koprivnica pokazuje svestranost njezina stvaralaštva koje se odražava u gotovo svim područjima u kojima se okušala: od performansa, kiparstva i slikarstva do kostimografije i dizajna.

- Svaki prostor na neki novi način oblikuje izložbu i uvijek je to izazov za postav i, naravno, tu je jedan kritički odabir, nije sve prezentirano kao na izložbi u Zagrebu, i prezentirano je na drugačiji način, s obzirom na prostorne mogućnosti, kaže Nataša Ivančević, kustosica i autorica izložbe.Ljubav i otpor Ivane Popović
Teško je istaknuti i pobrojiti Ivanine radove jer su svi unikatni i posebni, prikazuju trenutak i doživljaj, kao i prijenos emocija i priče, uvijek s čovjekom u središtu.

- Njezina ostavština je zapravo toliko slojevita i utjecajna na današnje generacije. Oni u ovoj izložbi imaju priliku upoznati utjecaje iz medija, koje su možda upili živeći u to vrijeme, napominje Draženka Jalčić Ernečić, organizatorica izložbe.
Buntovnice: Ivana Popović i Vlasta Delimar Na izložbu radova Ivane Popović uz publiku i umjetnike iz koprivničke okolice, s Krka su došle Ivanina najmlađa kći Ava i majka Leposava Popović.

- Osjećam i radost i tugu. To je pomiješano, ali ona je tu, i kad je čuješ i vidiš. Bila je posebna, hrabra, drska i talentirana. Sretna sam da je se ljudi još uvijek sjećaju, kaže Leposava Popović.

Izložba se u Galeriji Koprivnica može pogledati do 7. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!