Ljubav za stoti Život umjetnosti

12.01.2018.

10:43

Autor: Maja Njirjak / V.M.

default error photo
Časopis Život umjetnosti kontinuirano izlazi od 1966. godine, a unatoč tomu što u 21. stoljeću čitatelji radije listaju internetske, a ne papirnate stranice - ovaj je časopis doživio svoje jubilarno tiskano izdanje.
Časopis Život umjetnosti kontinuirano izlazi od 1966. godine, i to dvaput godišnje kao dvojezično izdanje. Unatoč tomu što u 21. stoljeću čitatelji radije listaju internetske, a ne papirnate stranice - ovaj je časopis doživio svoje jubilarno 100. i 101. tiskano izdanje.

Nakon više od pola stoljeća tiskanja Život umjetnosti za jubilarno izdanje dobio je temu o kojoj mislimo da znamo sve – ljubav. Danas je ljubav posvuda, s ljubavlju se reklamiraju bankovni krediti. S druge strane, nama se učinilo da je ovo vrijeme jako naporno, i obilježeno mnogim aktivnostima koje bismo rado izbjegli,  kaže glavna urednica časopisa Sandra Križić Roban, koja se s jubilarnim izdanjem oprašta od mjesta glavne urednice Života umjetnosti čija je naklada 450 tiskanih primjeraka, od kojih veći dio odlazi u razmjenu. 

Cijelo je vrijeme taj časopis imao recentan odnos prema europskoj ili zapadno-europskoj praksi, tako da ste se u vremenima kad nije bilo interneta mogli informirati i sažimati utjecaje i vrijednosti,  komentira bivša ministrica kulture, teoretičarka književnosti Andrea Zlatar Violić.

S obzirom na to da je posvećen raznim umjetničkim praksama, utjecaj Života umjetnosti proširio se i izvan granica Hrvatske – zato kao mjesto promocije nije slučajno odabrano Udruženje hrvatskih arhitekata, gdje je predstavljen i 101. broj s temom Trans/migrantnosti. Tema je podijeljena u 2 cjeline: jedna se bavi izbjegličkim sudbinama u jednom prostornom, gotovo arhitektonskom aspektu, a druga je nekako intimnija i bavi se ekonomskim i radnim migracijama, kroz umjetničke i kustoske prakse,  ističe Ana Dana Beroš, urednica tematskog 101. broja časopisa.

Na predstavljanju dva nova broja Života umjetnosti prigodno je izveden i performans Selme Banich Sunce svijetli za sve jednako.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!