16:24 / 26.10.2018.

Autor: T.V./Hina

'Ljubavna pisma Staljinu' nova premijera Kazališta Planet Art

-

-

Foto: - / -

Riječ je o povijesnoj fikciji inspiriranoj crticom iz stvarnog života njezinih protagonista - jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.
Kazalište Planet Art kao svoju novu premijeru najavljuje, u nedjelju 4. studenoga u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, predstavu "Ljubavna pisma Staljinu" po tekstu španjolskog dramatičara Juana Mayorge i u režiji Saše Broz.

Kako se ističe u najavi, riječ je o povijesnoj fikciji inspiriranoj crticom iz stvarnog života njezinih protagonista - jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina. Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada kao i danas.

"Sovjetski savez. Tridesete godine prošloga stoljeća. Piscu legendarnog romana 'Majstor i Margarita' Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela. Obraća se Staljinu o kojemu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Jednoga dana dobiva potpuno neočekivan telefonski poziv. Na telefonu je Staljin. Osobno.", stoji u najavi. "Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost", dodaje se.

Glume Franjo Dijak (Mihail Bulgakov), Anastasija Jankovska (Jelena Andrejevna) i Marko Torjanac (Staljin). Pomoćnik redateljice i scenograf u predstavi je Marko Torjanac, kostimografkinja je Đurđa Janeš, izbor glazbe potpisuje Milorad Stranić, a oblikovanje svjetla i zvuka Damir Rončević.

Nakon premijerne izvedbe u Gavelli, predstava igra 10., 18. i 25. studenoga u Kazalištu Mala scena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!