13:40 / 17.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Ljubavne arije opernih zvijezda

Ljubavne arije opernih zvijezda

Ljubavne arije opernih zvijezda

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovaj mjesec u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu počela je serija koncerata za publiku, onu ispred pozornice, ali i mnogo širu koja ih može pratiti online. Sinoć su na programu bile ljubavne arije iz poznatih opera u interpretaciji naših poznatih umjetnika - Lane Kos, Tomislava Mužeka i Davora Radića. 

Impresivne izvedbe i moćni glasovi - u vrijeme kada su takvi koncerti prava rijetkost i na svjetskim pozornicama – privukle su i ekipu Vijesti iz kulture:

Gledalište HNK Zagreb

Gledalište HNK Zagreb

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nekad bi se ovaj prizor nazvao polupraznom dvoranom, ovih dana se smatra luksuzom. Program koji se dugo čekao donio je na pozornicu neka od najljepših ostvarenja opernog stvaralaštva. Svaku probu i svaki ton se iščekivalo. 


- Lijepo je da se radi, da smo konačno mogli izaći van, da osjetimo miris pozornice, naravno da to nije kao što je bilo, kao što smo navikli ali barem držimo publiku na maloj vatrici, kaže operni prvak HNK Zagreb Tomislav Mužek.

Vatricu su rasplamsali svojim glasovima naši operni prvaci - među njima i operna prvakinja Lana Kos s izvrsnim interpretacijama Rahmanjinova


- Jedna romansa koju pjevam govori o čekanju u kojoj ona tri puta ponovi svojoj ljubavi da je čeka, a ja govorim našoj divnoj publici da ja čekam njih. Trenutno u kazalištu nema ljudi i tišina je, ali ovdje je prekrasno, napominje Lana Kos.

Puni nade, sinoć su na pozornici voljeli i mrzili, zavodili i ostavljali, izdali i umrli. Uz arije iz omiljene Verdijeve opere 'Traviata', Bizetove 'Carmen', publika je uživala i u Mozartovu 'Don Giovanniju'.


- To je jedna podoknica, pjesma ispod prozora s pogledom na balkon, pa je prigodna u ovo vrijeme, istaknuo je operni prvak HNK Zagreb Davor Radić.


Ovi su nas umjetnici ponovno podsjetili da se na pozornici i od pozornice živi., a u tim nastojanjima podržala ih je publika uživo, ali i ona koja ih je prvi put mogla pratiti virtualno – na mrežnim stranicama kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!