Ljubovnici prva dramska premijera 73. Dubrovačkih ljetnih igara

16.07.2022.

13:50

Autor: Hina/HRT/V.G.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Predstava Ljubovnici nepoznatog autora iz 17. stoljeća, u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla prva je dramska premijera na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama, a bit će izvedena 19. srpnja ispred crkve sv. Jakova, istaknuto je u subotu na konferenciji za medije.

Pomoćnik intendantice DLJI za dramski program Saša Božić rekao je kako su Ljubovnici jedna od ponajboljih i najizvođenijih komedija iz korpusa tzv. smiješnica.

Iako je vjerojatno nastao u Dubrovniku, postoje tragovi izvođenja teksta diljem Dalmacije, zasigurno u Trogiru. Već 50-ih godina zaživio je na Igrama, a najpoznatiju izvedbu krajem 60-ih režirao je Joško Juvančić u Pilama. Od tada nije bila na programu Igara pa ovim odajemo dug i poštovanje Juvančićevu opusu, a istodobno pokušavamo vratiti naglasak na njegovanju baštinskih komada i stare dubrovačke barokne književnosti, objasnio je Božić.

Dodao je kako umjetnički i autorski tim predstave pripada novoj generaciji, kao što je i Juvančić u svojoj režiji predstavio mlade akademce, a posebno je istaknuo značaj novog ambijentalnog prostora Igara, prvi put ispred crkve sv. Jakova.

Redatelj Aleksandar Švabić istaknuo je kako je bio poseban izazov naučiti tekst specifičnog dubrovačkog jezika, s puno latinizma i talijanizma.

Zabrinuo sam se zbog teksta. Kako ga pobijediti i s njim izaći na kraj, kako naučiti taj jezik. Vrlo rano smo počeli s čitanjima. Odlučili smo ostati pri klasici, uz suvremeni duh, kako bismo sve približili nama. Cijelo smo vrijeme razgovarali i zajedno smo sve gradili jer su i glumci bili autori, rekao je Švabić.

Glumac Dražen Šivak izjavio je kako je neobično da je komedija nastala kroz igru i improvizaciju, uvijek uključujući u tekst aktualnosti iz grada u kojem se izvodi.

To je netko nekada zapisao i 'zabetonirao', a mi danas igramo tu verziju, koja je vjerojatno ovisila o tome tko vlada gradom ili koje su ljubavne intrige. Drugi fenomen teksta je što su ulaznice rasprodane, a premda mi Dubrovčani kažu da ne razumiju sve, taj tekst ipak komunicira s publikom. Stalno citiramo fore koje su stare nekoliko stoljeća, ali su toliko aktualne i zabavne te se puno bogatije izražavaju o ljudskim odnosima i sitnicama koje danas podrazumijevamo kad komuniciramo.

Režiju predstave potpisuje Aleksandar Švabić, scenografiju i kostimografiju David Morhan i Mia Popovska, autor glazbe je Maro Market, dizajner svjetla Martin Šatović, inspicijentica i dramaturški savjetnik Antonela Tošić, scenski pokret i asistent režije Damir Klemenić, studijski glazbenici Mario Bočić i David Vidović, a savjetnik za govor Maro Martinović.

Glumačku ekipu čine Dražen Šivak, Marin Klišmanić, Andrej Kopčok, Kristijan Petelin, Boris Barukčić, Damir Klemenić, Josipa Bilić, Nataša Kopeč i Veronika Mach.

Premijera predstave Ljubovnici na programu 73. DLJI je 19. srpnja, a reprizne izvedbe su 20., 21. i 22. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!