"Ljubovnici" - prva ovosezonska premijera na Dubrovačkim ljetnim igrama

19.07.2022.

20:37

Autor: Sanda Dičak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

"Ljubovnici"

"Ljubovnici"

Foto: Dnevnik / HRT

Večeras nas na Dubrovačkim ljetnim igrama na novoj ambijentalnoj pozornici ispred crkve sv. Jakova očekuje prva ovosezonska premijera - Ljubovnici. Komedija je to nepoznatog autora iz 17. stoljeća, pravi biser dubrovačke baštinske književnosti.

Ljubovnici otvaraju teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva i naivnosti. Tri gospara zaljubljena u lijepu Lukreciju preko Intrigala pokušavaju zadobiti njezinu naklonost što proizvodi niz komičnih scena.

Naš zadatak je da to napravimo kao da nije napisano prije par stotina godina nego jučer i da to nekako oživimo. Mlada je ekipa i stvarno mislim da smo našli taj neki ton, ističe Dražen Štivak (Intrigalo).

Trebalo je i približiti taj stari dubrovački jezik. Najveći je bio izazov svladati ga, priznaje nam operna pjevačica Josipa Bilić koja se našla u ulozi Lukrecije.

Stvarno je bio gušt iako moram priznati da lakše naučim operu na francuskom od 300 stranica nego dvije stranice dubrovačkog, kaže.

Komedija je osuvremenjena scenskim dosjetkama, pokretom, rekvizitima. Vesela sjedi u frižideru, Lukrecija skače na trompulinu, Dotur Prokupio nosi slušalice.

- Trudili smo se što više ostati u kodu vremena s nekim doprinosom - načinima igre i stila igre u kolu tog svijeta, ističe redatelj Aleksandar Švabić.

- Priča je ispričana na vrlo duhovit način, a opet nekako mislim da ima neke topline u svemu tome, kazala je Nataša Kopeč (Vesela).

Dobrodošli na Ljubovnike, barem oni koji su uspjeli doći do ulaznice jer su sve izvedbe već rasprodane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!