10:17 / 10.11.2020.

Autor: Hina/HRT

'Lockdown' je riječ godine

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

U užoj konkurenciji su bile riječi I riječ 'BLM' (Black Lives Matter), 'TikToker', koronavirus, samoizolacija i socijalno distanciranje.
Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio 'lockdown' (zatvaranje). Engleski naziv 'lockdown' tvoren je od sastavnica 'lock' - 'zaključati' i 'down'- 'dolje'. Engleska riječ 'lockdown' znači 'zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija'.

➡️ COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Jesmo li na vrhuncu pandemije i je li spas na vidiku?     
➡️ Sve o koronavirusu

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ, koja se definira kao "nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima" odabrana jer predstavlja "ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta". Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su "koronavirus", "samoizolacija" i "socijalno distanciranje".

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ 'lockdown' upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine. U užem je izboru bila i riječ 'TikToker', koju Collins definira kao "osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku", aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ 'BLM', skraćenica od "Black Lives Matter" (Crni životi vrijede) našla se u užem izboru. Collins je definira kao "pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja". BLM je počeo kao internetski pokret potaknut ubojstvom nenaoružanog tinejdžera Trayvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!