14:42 / 01.10.2018.

Autor: T.V./V.Z./HRT

Lovac Luka - svjedok vremena

-

-

Foto: - / -

Zanimljiva i vrijedna izložba u galeriji Modulor u Zagrebu privukla je pozornost ljubitelja dizajna jer je jedna vrsta vremeplova kroz početke dizajnerske struke u Hrvatskoj.
Zanimljiva i vrijedna izložba u galeriji Modulor u Zagrebu privukla je pozornost ljubitelja dizajna jer je jedna vrsta vremeplova kroz početke dizajnerske struke u Hrvatskoj.

I danas, gotovo pedeset godina od prvog dizajnerskog pothvata, arhitekt Vlado Petričević pun je poleta i strasti prema poslu, u koji je ušao kao jedan od pionira dizajnerske struke kod nas. O tome vremenu, kada nije bilo formalnog obrazovanja za industrijski dizajn, svjedoči garnitura namještaja Lovac Luka. Tada je bila pravi hit, a danas muzejski izložak. Svjedok vremena.

Garnitura Lovac Luka proizvedena je u tvornici Oriolik, a arhitekti koji su tada preuzeli ulogu dizajnera su Vlado Petričević, koji je zapravo inicirao ovu izložbu, i njegov kolega arhitekt Vladimir Šobat. Ono što je značajno je da su u to vrijeme kada dizajnerske struke nema, arhitekti preuzimali taj posao, ističe Ksenija Foretić, autorica izložbe.

Rado se sjećam vremena kada smo to kreirali, počeli smo od toga s obzirom da je Orioolik bila u Slavonije što bi bilo auterntično s obzirom na lokaciju pa smo došli na ideju hrastovina umjesto da ide trupcima vani neka bude pretočena u naš neki proizvod, prisjeća se Vlado Petričević, arhitekt i dizajner.

Koji je spojio u jedno tradicionalne materijale, novu estetiku i inspiraciju tradicijskim posavskim kućama. Uspjeh je iznenadio i tada mlade dizajnere i proizvođača, narudžbe su pljuštale sa svih strana, pa i iz daleke Amerike, a garniturom je opremljen i jedan hotel u Muenchenu uoči Olimpijade 1974.

O svemu tome svjedoče nacrti, fotografije te promidžbeni film Ladislava Galete.

Iako u osmom desetljeću života, i danas je aktivan i kao arhitekt i kao dizajner. Piše za stručne časopise, a za izvrsnu mentalnu i fizičku kondiciju, kaže, zaslužan je, među ostalim, stolni tenis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!