Lukava udovica premijerno u HNK Osijek

23.02.2018.

12:20

Autor: V.M./K.B.P./HRT/Hina

Foto: HNK Osijek

Foto: HNK Osijek

Foto: - / -

Sve je spremno za prvu ovogodišnju premijeru u osječkom HNK-u gdje je komediju Carla Goldonija postavio redatelj Želimir Mesarić.
Sve je spremno za prvu ovogodišnju premijeru u osječkom HNK-u gdje je komediju Carla Goldonija postavio redatelj Želimir Mesarić.

Redatelj Mesarić smatra da je Goldoni kao pisac jako podatan za premještanje u drugo vrijeme i prostor, pa je radnja predstave iz Venecije 18. stoljeća premještena u Osijek 1900. godine, kada je taj grad, komunicirajući s Budimpeštom, Bečom i Zagrebom, bio kulturni centar.

To je vrijeme neposredno prije početka velikih ratova, kada su se ljudi, sluteći nevolje, nastojali što bolje zabaviti i premda smo radnju smjestili na početak 20. stoljeća, predstavu smo nastojali raditi iz suvremenog osjećaja današnjih ljudi. Sada nam treba susret s publikom da vidimo je li naša namjera ljupke i vedre komedije u ovo čemerno vrijeme kod publike polučila trenutke relaksacije i ugode u kazalištu,  rekao je Mesarić.

Intendant HNK-a Osijek Božidar Šnajder istaknuo je da je Lukava udovica lagana i pitka komedija, s vremenskim i prostornim pomakom. Stvara se dojam da se vremeplovom putuje u 1900. godinu, u vrijeme osječke secesije, bezbrižnosti i dobrog života,  rekao je Šnajder.

Dramaturg Davor Špišić napomenuo je da adaptacije Goldonija nisu nikakva novost i javljaju se od početka njegove dramske karijere u 18. stoljeću, a, iako se Lukava udovica relativno rijetko izvodi u hrvatskim kazalištima, riječ je živom i potentnom djelu, posebice kada je radnja premještena u drugačiji  vremensko-prostorni kontekst.

U predstavi glume Ivana Soldo Čabraja, Matea Grabić Ćaćić, Ivan Ćaćić, Vjekoslav Janković, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Areta Ćurković i drugi. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Danica Dedijer, glazbeni suradnik Igor Valeri, a suradnik za scenski pokret Vuk Ognjenović.

Redatelj Želimir Mesarić, glumica Ivana Soldo Čabraja i glumac Ivan Čačić bili su gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!