"Lutajući krajolik" Mirjane Vodopije

18.07.2019.

08:05

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Izložba Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je do 18. kolovoza ove godine.
Nedavno je u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena zanimljiva izložba radova osebujne umjetnice i profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Mirjane Vodopije. Autorica nas vodi kroz različite prostore i krajolike preispitujući granice osobnog poimanja slobode. Izložbu je posjetila i naša ekipa.

Prostor i vrijeme uz dodatak svjetlosnih efekata glavni su motivi zanimljive i po mnogočemu jedinstvene izložbe Lutajući krajolik Mirjane Vodopije. Riječ je o 30-tak uglavnom pejzažnih radova inspiriranih proživljenim situacijama ili su proizvod bogate mašte i čežnje za beskrajem, za slobodom.

Percipira Mirjana i planine kao simbol slobode i pročišćenja ili zapuštene prostore kojima uz pomoć lustera udahnjuje život. I kuća odjevena u bršljan prestaje biti neživa i postaje živi organizam. Tu su i instalacije šatora - skučenog prostora s malo potrepština nasuprot mnogobrojnim, najčešće suvišnim predmetima u našim stanovima.

Snimanjem prozora izvana, autorica ulazi u interijere, i obrnuto iz soba fotografira eksterijere, mrak sve više osvijetljen vanjskom rasvjetom i neonskim reklamama.

Kroz sadržajne instalacije provest će vas, osim autorice, i njezin dugogodišnji suradnik, fizičar, prof. na PMF-u Davor Horvatić. Svatko sa svoga stajališta, umjetnice i fizičara, donosi različitu interpretaciju ovih radova.

Izložba Mirjane Vodopije pripremana je tri godine. Jedna je u nizu predstavljanja žena u umjetnosti, koje su, kaže nam kustosica izložbe, često samozatajne i nevidljive.

Mirjana Vodopija svestrana je umjetnica. Profesorica je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, osmišljava identitet mnogih TV emisija. Do sada je imala oko 35 samostalnih i više od 200 skupnih izložbi. Izložba Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je do 18. kolovoza ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!