22:59 / 17.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

lzložba Nene Mikulića "Ništa se ne baca" u Kući jezika i kulture Peristil

Neno Mikulić (arhivska fotografija)

Neno Mikulić (arhivska fotografija)

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Izložba "Ništa se ne baca" splitskog umjetnika Nene Mikulića otvorena je u utorak navečer u Kući jezika i kulture Peristil.

Predstavljeno je 15 slika, 14 skulptura, dvije grafike i 20-ak crteža. Objašnjavajući naziv izložbe "Ništa se ne baca" Mikulić je rekao kako je pri kreiranju skulptura koristio dijelove starih bačenih televizora, te komadiće starog čekića i starih kliješta.


- Shvatio sam da se pri nastajanju mojih skulptura ništa ne baca, ja zapravo spašavam, rekao je.


Ocjenjuje kako je prostor Kuće jezika i kulture Peristil zahtjevan za postavljanje izložbe, ali i poticajan jer taj prostor komunicira s umjetnošću na splitskom Peristilu.


Povjesničarka umjetnosti Vesna Bulić Baketiću istaknula je da impresionira Mikulićeva slojevitost.


- Mikulić kreće iz slikarskog obrazovanja i bavi se kiparstvom, materijalizirajući i opredmećujući njegov senzibilitet i doživljaj svijeta, rekla je Bulić Baketić. Mikulić za svoje skulpture koristi predmete koji su imali drugu upotrebu dajući im sasvim novi život u umjetnosti, dodala je.


Organizatorica izložbe, predsjednica udruge Prokultura Nansi Ivanišević rekla je kako Mikulićeva umjetnička ostvarenja odišu Splitom i Mediteranom.


- Mikulićeva djela su u različitim tehnikama u kojima se on iskazuje kao vrstan slikar i kipar, ali i kao vrstan varilac, jer je naučio i variti da bi mogao kreirati skulpture, istaknula je Ivanišević. Mikulić je u različitim tehnikama pokazao svoju duhovitost i razigranost, ocijenila je.


U programu izložbe navodi se da je Neno Mikulić nakon Vaska Lipovca, u novoj generaciji dalmatinskih umjetnika obnovio "onu čarobnu melankoliju Juga i novu emotivnost u skulpturi, koja mora malo radi podneblja i mentaliteta biti rudimentarna i greza, ali puna topline prema čovjeku i zvirima podjednako."


Izložba "Ništa se ne baca" bit će otvorena u Kući jezika i kulture na Peristilu do 7. rujna ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!