11:40 / 20.02.2018.

Autor: vm/hđ/HRT

Mađarska državna opera prvi put u Hrvatskoj

Balazs Kocsar

Balazs Kocsar

Foto: - / -

U osječkoj dvorani Gradski vrt ansambl Mađarske državne opere sinoć je izveo operu Ferenca Erkela 'Ladislav Hunjadi', a turneja 'Karpat-Haza' jedan je od najvećih projekata te kuće tijekom koje obilaze područja s mađarskim stanovništvom.
U osječkoj dvorani Gradski vrt ansambl Mađarske državne opere izveo je sinoć operu Ferenca Erkela 'Ladislav Hunjadi'. To gostovanje dio je jednog od najvećih projekata Mađarske državne opere : na turneji 'Karpat-Haza' obilaze, naime, područja s mađarskim stanovništvom.

Opera Ferenca Erkela Ladislav Hunjadi smatra se prvom mađarskom nacionalnom dramom, a Erkel ocem velikih opera s povijesnim temama, tako da mu je pripala čast i da bude skladatelj mađarske himne.

Ova djela su neraskidivo vezana za mađarsku naciju, našu povijest, domoljublje, ali i ono što treba biti slika Mađarske prema svijetu. Zato smo izabrali upravo tu operu,  objašnjava ravnatelj Mađarske državne opere Balazs Kocsar.

Iznimno kvalitetna produkcija s petstotinjak glazbenika, pjevača, plesača i ostalih pratećih djelatnika Mađarske državne opere, koja zbog veličine ne može gostovati u manjim prostorima, oduševila je gledatelje, ali i članove ansambla osječkog HNK.

Možda ne spadaju u rang Metropolitana ili Bečke državne opere po važnosti, ali mi muzičari jako dobro znamo koliko je visoka njihova kvaliteta i ozbiljnost rada. Ravnatelj njihove opere rekao mi je da imaju 35 premijera i 420 izvedbi na godinu, pa sad to podijelite na 365 dana i vidjet ćete koliki je to posao,  komentira ravnatelj Opere osječkoga HNK-a Filip Pavišić.

Mađarsko gostovanje u Osijeku završava večeras kada će Mađarski nacionalni balet izvesti popularnu Vesela udovica Ferenca Lehára, koju je britanski koreograf Ronald Hydn 1975. godine preradio u baletnu komediju u tri čina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!