11:44 / 09.11.2018.

Autor: M.Š./HRT

Mađarsko-hrvatska glazbena večer za pamćenje

József Balog i György Györiványi Ráth ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

József Balog i György Györiványi Ráth ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

U svom Majstorskom ciklusu, Simfonijski orkestar HRT-a ugostio mađarske umjetnike, dirigenta Györgya Györiványija Rátha i jednog od najtalentiranijih pijanista svoje generacije Józsefa Baloga.
Sinoć je u svom Majstorskom ciklusu, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT), u KD Vatroslav Lisinski, ugostio mađarske umjetnike, dirigenta Györgya Györiványija Rátha i jednog od najtalentiranijih pijanista svoje generacije Józsefa Baloga. Na programu su bila djela nastala u duhu tzv. mađarske glazbene škole.

Glazbena akademija u Budimpešti osnovan je 1875., a Franz Liszt bio je izravno uključen u osnivanje institucija koja danas nosi njegovo ime. Akademija nastala na tradiciji austro-ugarske glazbene izvrsnosti postala jedan od europskih bastiona glazbenog obrazovanja, a 'mađarska škola' prepoznatljiva u djelovanju svojih studenata i profesora. Kontinuitet se s Liszta prenio na Bélu Bartóka, ali i na Josipa Štolcera Slavenskog koji je bio student Zoltána Kodálya i surađivao s Bartókom.

Kapitalnim djelima Slavenskog (Četiri balkanske igre), Liszta (2. koncert za klavir i orkestar u A-duru) i Bartóka (Koncert za orkestar) predstavili su se sinoć zagrebačkoj publici direktni nastavljači te tradicije: maestro György Györiványi Ráth i pijanist József Balog.  

Maestro Ráth od početka sezone 2017./2018. godine djeluje kao glazbeni ravnatelj Opere u Nici, a vodio je i Mađarsku državnu operu i Filharmoniju. Kao glazbeni ravnatelj Mađarske državne opere zaslužan je za stvaranje prve operne izvedbe u 3D formatu; bio je to Dvorac Modrobradog Béle Bartóka. Njegov energični stil dirigiranja uvijek je u službi ekspresije. Osim jasnoće u tumačenju partitura, kritičari ističu njegov osjećaj za tenziju i izražajnost, kao i način na koji pobuđuje entuzijazam za sviranjem kod članova orkestra, što publika redovito dočekuje s oduševljenjem. Bilo je tako i sinoć kada je i publika i orkestar na kraju koncerta pljeskom i odobravanjem nagradila nastup maestra Rátha koji u Zagrebu, kako kaže, nije nastupao 20 godina iako je nakon pobjede na dirigentskom natjecanju Toscanini u Parmi 1986., karijeru započeo upravo u Hrvatskoj u kojoj je proveo gotovo pet godina.


                                                             József Balog (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Mladi pijanist József Balog (1979.) jedan je od najzanimljivijih  i najuspješnijih pijanista svoje generacije. Diplomirao je 2004. na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti. Dobitnik je nagrade Annie Fischer mađarskog Ministarstva kulture 2005. te nagrade Liszt mađarske vlade 2018. Vlada širokim repertoarom koncerata, glazbe za klavir solo i komornih djela. Uz standardni klavirski repertoar, svira i klasičnu glazbu pod utjecajem jazza, suvremenu glazbu, vlastite transkripcije te djela manje poznatih skladatelja. Nerijetko praizvodi nova suvremena djela mađarskih autora, ali mu je ipak najdraži repertoar Liszta i Bartóka. Za 2. koncert za klavir i orkestar u A-duru Franza Liszta koji je sinoć izveo, kaže da mi je omiljen što je prepoznala i zagrebačka publika koja je Balogovu proživljenu izvedbu nagradila dugotrajnim toplim pljeskom te izmamila dodatak – Lisztov 104. Petrarkin sonet.  Bila je to večer izvrsne glazbe nastale u duhu tradicije budimpeštanske Muzičke akademije Franz Liszt.

Izravni radijski prijenos, urednice Gordane Krpan, iz KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3). Tijekom stanke slušatelji na programu je bio razgovor s pijanistom Balogom i maestrom Ráthom. Radijsku snimku koncerta poslušajte u Slušaonici Hrvatskog radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!