Maestro Repušić ponovo uz Simfonijski orkestar HRT-a

24.01.2023.

12:59

Autor: HRT

Ivan Repušić na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

Ivan Repušić na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Maestro Ivan Repušić ponovno stiže iz Njemačke gdje je produljio ugovor s Minhenskim radijskim orkestrom na mjestu šefa dirigenta – do ljeta 2026. Predvodit će posvetu maestru Nikši Barezi čijim smo se odlaskom, 14. siječnja 2022., oprostili od našeg posljednjeg dirigenta 'staroga kova'. Uz brojne aktivnosti u domovini i inozemstvu, maestro Bareza, proveo je gotovo dva desetljeća na poziciji šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, od 1992. do 2011.

 - Prije godinu dana nas je napustio jedan od naših najvećih dirigenata – maestro Nikša Bareza. Dirigent velike svjetske reputacije i dirigent koji je gotovo 20 godina bio na čelu Simfonijskog orkestra HRT-a. Program smo složili tako da smo nastojali pronaći poveznicu s maestrom i izabrali smo dva skladatelja koja su obilježila uvelike njegovo stvaralaštvo. To su Richard Strauss i Richard Wagner. – maestro Ivan Repušić za Dobro jutro, Hrvatska.


- Fascinantno je da je maestro Bareza dirigirao gotovo cijeli opus Straussovih opera i cijeli opus Wagnerovih opera. Tako da ta dva skladatelja apsolutno zaslužuju da se na dostojan način obilježi takva jedna umjetnička ličnost kakav je maestro Bareza.

- U prvom djelu koncerta hrvatska skladateljica, jer znamo da je maestro Bareza na čelu Simfonijskog orkestra izveo brojna hrvatska djela. Simfonija Dore Pejačević značajna jer se ove godine obilježava 100. obljetnica njene smrti koja će u Hrvatskoj biti obilježena u Dvorani Lisinski sa Simfoničarima HRT-a, a i u svijetu.


- Posebno mi je drago da će moj debi s hr-Sinfonieorchester u Frankfurtu, dva dana prije obljetnice – 5 . ožujka, također biti obilježen simfonijom Dore Pejačević. – otkrio je dio svojih inozemnih planova maestro Repušić koji nastoji što više vremena provesti u Splitu s obitelji ali i na hrvatskim pozornicama. Zagrebačka publika moći će već idućeg tjedna uživati u njegovom ravnanju Verdijeve opere Traviata u Hrvatskom narodom kazalištu u Zagrebu.


Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a održat će se u četvrtak, 26. siječnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!