Maestro Repušić u Lisinskom priredio večer za pamćenje

24.02.2020.

11:20

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
Nakon što su prošlogodišnjim nastupom na pozornici Lisinskog oduševili publiku i kritiku, ovaj put gosti iz Münchena predvođeni maestrom Ivanom Repušićem u Zagrebu su izveli ‘Hrvatski glagoljaški rekvijem’ Igora Kuljerića.
Nakon što su prošlogodišnjim nastupom na pozornici Lisinskog oduševili publiku i kritiku, ovaj put gosti iz Münchena predvođeni maestrom Ivanom Repušićem u Zagrebu su izveli ‘Hrvatski glagoljaški rekvijem’ - djelo jednog od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća Igora Kuljerića.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostila u subotu u sklopu programa 'Lisinski subotom' Orkestar Minhenskog radija i Zbor Bavarskog radija, a tim povodom dan ranije predstavljeno je i diskografsko izdanje ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca u produkciji njemačkog nakladnika CPO:

Taj značajan projekt, koji je okrunjen izdanjem snimke opere 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca u nakladničkom nizu etikete CPO, predstavili smo i u emisiji Putovi hrvatske glazbe na HR3. Uz osvrt na prošlotjednu promociju izdanja, ali i veličanstveni koncert koji je u subotu u Zagrebu (a prije dva tjedna u Münchenu) donio novu izvedbu 'Hrvatskog glagoljaškog rekvijema' Igora Kuljerića, u emisiji, koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija , i uz muzikologa i istraživača hrvatske glazbene baštine Davora Merkaša prokomentirali smo i postignuća u izdavanju notnih i diskografskih izdanja, ali i otvorili teme o područjima koja još čekaju svoj suvremeni trag u notnom i/ili diskografskom obliku.
Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori hrvatske glazbene baštine, uz muzikologa Davora Merkaša Uz glazbu Igora Kuljerića, u Beethovenovoj godini koju slavi cijeli svijet, gosti iz Münchena u drugom su dijelo koncerta izveli glazbu velikoga njemačkog genija. U programu su tako, u povodu 250. godišnjice rođenja tog skladatelja, bile Uvertira Leonora br. 3 u C-duru, glazbeni simbol slobode, dramatično djelo za orkestar, te Fantazija u c-molu,  a na pozornici su u drugom dijelu koncerta nastupili i istaknuta hrvatska pijanistica Martina Filjak, te sopranistica Marija Kuhar Šoša te bariton Matija Meić.

- Spojili smo dva kompozitora, hrvatskog i njemačkog, i uz njemački zbor i orkestar imali smo i dva hrvatska i dva njemačka solista. To je jedna lijepa suradnja i gradnja mostova između tih dviju zemalja, izjavio je Repušić.

Iz Lisinskog su poručili da je Zbor Bavarskoga radija, pod vodstvom zborovođe Michaela Gläsera, s velikim je ponosom i entuzijazmom pristupio djelu: Zbog toga su zvučali kao izvorni govornici jezika, što je još jedan dokaz koliko utjecaja i poštovanja maestro uživa kod ovih vrhunskih glazbenih profesionalaca.

Solisti Kristina Kolar (sopran), Annika Schlicht (mezzosopran), Eric Laporte (tenor) i Ljubomir Puškarić (bariton) zablistali su punim sjajem, dostojanstveno su donijeli kompleksne vokalne dionice te zaradili gromoglasan aplauz publike, ocjenjuju organizatori koncerta koji koji je bio posvećen nadavno umrlom maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!