11:14 / 28.09.2018.

Autor: V.M./Lj.S./HRT

Mahlerovom 'Simfonijom tisuće' Zagrebačka filharmonija otvorila sezonu

-

-

Foto: - / -

Zagrebačka filharmonija sinoć je sezonu 'Simfonija tisuće' Gustava Mahlera. Remek-djelo koje govori o sreći, miru i skladu, u Lisinskom je na programu i u subotu, 29. rujna.
Zagrebačka filharmonija sinoć je sezonu otvorila Osmom simfonijom u ES-duru, poznatom kao 'Simfonija tisuće' Gustava Mahlera. Simfonijsko remek-djelo koje govori o sreći, miru i skladu, u Lisinskom je na programu i u subotu, 29. rujna.

Maestro Dmitrij Kitajenko, dirigent i umjetnički ravnatelj filharmonije, osam vrhunskih solista, tri zbora - Ivan Goran Kovačić, Ivan Filipović i Zvjezdice, osam glazbenika Jeruzalemskog simfonijskog orkestra i, naravno, Zagrebačka filharmonija prenijeli su 'zvučeći svemir', kako je autor nazvao simfoniju praizvedenu godine 1910. u Münchenu, Mahler je smatrao svojim najveličanstvenijim djelom.

Orkestar raste iz godine u godinu. Dobivamo upite za nastupe širom svijeta, i maestro je to prihvatio. Mislim da je 'Simfonija tisuće' prirođena Zagrebu i Zagrebačkoj filharmoniji,  kaže ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić, Marija Kuhar Šoša, Martina Gojčeta Silić, Ivana Srbljan, Nikolai Schukoff, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić profesionalno su otpjevali svoje dionice, u ovom trećem izvođenju 'Simfonije tisuće' u Zagrebu.

Ova izvedba mi je posebno draga zbog domaće postave i zbog toga što je s maestrom Kitajenkom zaista posebno iskustvo raditi,  izjavila je mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, a bariton Ljubomir Puškarić je istaknuo: Spojiti ove fantastične soliste je velika stvar za hrvatsku glazbu.

Poseban scenski ugođaj sinoćnjem koncertu dao je triptih slikara Dimitrija Popovića: nadahnut Osmom simfonijom prenio je snagu duhovnog prosvjetljenja čovjeka kojemu je temeljna vrijednost ljubav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!