Majke, a ne cajke

23.03.2023.

20:32

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Majke, a ne cajke

Majke, a ne cajke

Foto: HTV / HRT

Sljedeća priča govori o glazbi, točnije o Supervalu, kako je nazvan projekt promocije - školskih bendova. Njime se želi omogućiti mladim glazbenim nadama da, kao pravi profesionalci, nastupe u klubovima diljem zemlje. Turneja je krenula - iz Šibenika.

Škola, probe - bina! I tako u krug. Ali kad se nešto voli, ništa nije teško! Šibenska glazbena scena i zbog njih se popravlja. A "prosvirala" su u gradu "friško" još tri srednjoškolska benda.

- Ja sam Tara i još ćete čut za nas.

Plan je i glazbene urednike "kupiti" autorskim stvarima. Jer publiku - već jesu!

- Vodi nas jednostavno naša harmonija, naša simbioza koja je nastala kako smo svirali skupa zapravo. I to je nešto prelijepo, kaže Tara Šolić iz Aracatace.

Scena bendova školaraca doista - buja. A Superval turnejom po Hrvatskoj želi svirački probuditi i manje sredine. Na njihov prvi Festival prijavilo se 5 bendova, a ove godine - čak 51! Od kojih je odabrano 30.

- Da sviraju u profesionalnim uvjetima, da osjete tu koncertnu emociju, da se međusobno povežu da jedni drugima nisu konkurencija i naravno da stvaraju glazbu, kaže organizatorica Ana Bajo.

U trans, kažu, bacaju uha žedna čvrstog zvuka. A kao bend žare i pale dvije godine.

- Stvarno smo rođeni za pozornicu, Noa Klemenčić iz Smrdljivog Martina iz Zagreba.

Presvirati tuđe hitove, kažu: nije neki "đir". 

Ostaviti na sceni školarci žele svoj pečat. A stvaralački moment najžešće udara: kad Sunce zađe.

- Preko deset već: mislim dosta je to punk pjesmi i dosta se naredalo to, ističe Lovro Urlić.

- Na početku svakog koncerta je trema i malo se nekad zatrese čovjek al REZ Čim počne se zapravo svirati nekako nestane sve to i izgubiš se u glazbi jednostavno.

Gorivo je i njima: ljubav prema notama. No, jasno im je kruha od glazbe: nema.

- Od glazbe se ne živi baš. Može se, al teško je, pogotovo nama tako da... Plan je svirati dalje al mora se i škola. REZ Od glazbe slušamo većinski new wave, kako jugoslavenski tako i strani, ističe Domagoj Ivić iz Gradskih Bitangi iz Valpova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!