Majke – radnice udarnice i depresivne domaćice

16.01.2018.

12:44

Autor: Koraljka Kirinčić / V.M.

-

-

Foto: - / -

O majkama, dvostruko opterećenima socijalističkim udarnicama, kao i o majkama domaćicama koje su se istodobno na dalekom, kapitalističkom zapadu gušile u depresiji piše slovenska sociologinja Ksenija Vidmar Horvat.
O majkama, socijalističkim udarnicama, dvostruko opterećenima radom u proizvodnji i kućanskim poslovima, kao i o majkama domaćicama koje su se istodobno na dalekom, kapitalističkom zapadu gušile u depresiji piše slovenska sociologinja Ksenija Vidmar Horvat napisala je knjigu Imaginarna majka: rod i nacionalizam u kulturi 20. stoljeća, koju je na hrvatski prevela Anita Peti - Stanić.

Prof. dr. sc. Ksenija Vidmar Horvat predstojnica je Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani gdje predaje kolegij Sociologija kulture. U znanstvenim istraživanjima bavi se globalnom kulturom, rodnom problematikom, manjinama , medijima, postsocijalizmom… Građu za istraživanje i pripremu knjige Imaginarna majka uglavnom je pronalazila u časopisima poput Naše žene. Majčinstvo smatra ključnim ideološkim parametrom za utvrđivanje nacionalnih politika i u zapadnoj američkoj i u istočnoj socijalističkoj kulturi 20. stoljeća.

O tome što je otkrila u svojim istraživanjima, te tko je ta imaginarna majka Ksenija Vidmar Horvat govorila je u aktualnom izdanju emisije Knjiga ili život, koju emitiramo ponedjeljkom na HRT3:


O rodnoj problematici bilo je riječi i u nastavku emisije Knjiga ili život, koju možete pogledati na usluzi HRTi: predstavili smo ženske putopise po Balkanu iz druge polovice 19. stoljeća koje su u knjizi Rod i Balkan sakupile i u tandemu analizirale spisateljice Svetlana Slapšak i Marina Matešić. U rubrici Kucamo na vrata zaboravljenih asova književni kritičar Dario Grgić podsjetio je, pak, na mađarskog pisca Gyulu Krudya.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!