13:43 / 11.09.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Mala retrospektiva velikog Crte

Marijan Crtalić

Marijan Crtalić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U splitskom Salonu Galić otvorena je izložba Marijana Crtalića "Radikalna prisutnost". Taj je istaknuti multimedijski umjetnik i aktivist iznenada preminuo lani u 52. godini. Malom retrospektivnom izložbom Hrvatska udruga likovnih umjetnika odaje počast svojem prijatelju i kolegi.

U Salonu Galić izloženo je tek nekoliko radova, s obzirom na to da je Crtalićev opus trenutno ograničeno dostupan. 


Sama izložba bila je njegova zamisao, no kako je prerano preminuo, postala je prisjećanje prijatelja na tužnu obljetnicu.


Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:

- Marijan je jedan od možda najbitnijih autora njegove generacije u videoradovima i bio je stvarno prijatelj čitave kulturne scene. Možete zamisliti bilo koju izložbu u Hrvatskoj na kojoj se on može pojaviti nenadano, tako da je bio stvarno jedna zanimljiva ličnost i među prvima je počeo baš proučavati taj medij u Hrvatskoj, istaknuo je Vice Tomasović, predsjednik HULU-a Split.


Radio je u mediju slike, fotografije, videa, instalacije, performancea. Izlagao je samostalno i skupno na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, u rodnom Sisku organizirao Festival Željezara te osnovao umjetničku organizaciju Nevidljivi Sisak.


- Predstavili smo njegove ključne video radove, vrlo autoreferencijalne videoprerformanse koji se tiču njegova vlastitog života, biografije, osobnosti, karaktera, ega, i njegova istraživanja industrijske baštine rodnog grada Siska te pokušaj adekvatne valorizacije te baštine i njezino očuvanje, napomenula je Silva Kalčić, kustosica izložbe.


Izložba je otvorena do 26. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!