"Mala zabava" najbolja na 30. Festivalu glumca

22.05.2023.

09:49

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/HRT/V.M.

Festival glumca

Festival glumca

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dodjelom nagrada i priznanja u Iloku je završen 30. Festival glumca na kojem je najboljom predstavom proglašena "Mala zabava", u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu i Teatra &TD. 

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Ivanu Simonu za ulogu Nikše u predstavi "Mala zabava" te Davoru Jurešku za ulogu učitelja Škunce u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji zadarskog HNK i Kazališta lutaka Zadar.

Najboljim glumicama proglašene su Olivera Baljak za ulogu Bele u predstavi "Otočka terca", u režiji Ivane Vanje Alače i produkciji Ane Vilenice i Centra za kulturu Novi Vinodolski, te Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi "55 kvadrata", u režiji Ivana Plazibata i produkciji splitskog HNK.

Izjave laureata zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Puno znači ovo je zapravo prvo gostovanje prvi festival sa "Malom zabavom" tako i prvo neko priznanje struke. Velika je stvar za glumca onda kasnije i za mene sudjelovati na ovakovm festivalu a kamoli i osvojiti nagradu, rekao je Vanja Jovanović, redatelj predstave "Mala zabava".

Dobitnica nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu Arijana Čulina zahvalila je žiriju:

- Drago mi je da sam dobila ovdje u Vinkovcima nagradu jer godinama dolazimo. Ovo je za nas jedan vrlo značajan festival i ovo mi je prvi put da sam na festivalu glumca dobila nagradu, izjavila je Čulina.

Predsjednik festivalskog odbora Joško Ševo smatra da je to naš najveći festival:

- On je veći po broju sudionika, on se izjednačava se s Dubrovačkim ljetnim igrama, s našim najstarijim festivalima, s Splitskim ljetom, sa svim drugim festivalima, i to je jedini možda i u svijetu glumački festival. Glumac mora biti izbornik, u žiriju moraju biti glumci i od toga ne odstupamo, poručio je Ševo.

U konkurenciji za nagrade bilo je 15 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije koje je za festival odabrao izbornik Zijad Gračić, dok je o najboljima odlučivao ocjenjivački sud u kojem su bili: Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja.


Pucar: Hrvatsko glumište može računati na svoje mlade glumce


Nagrada "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dodijeljena je Luki Knezu za ulogu u predstavi "Mala zabava", dok je nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala Luciji Dujmović za ulogu Lucije u predstavi Studentica autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba.

Za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagradom "Nevenka Filipović" nagrađena je Zdenka Šustić za ulogu Vještice u predstavi "Ivica i Marica" Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene Ivana Brlić-Mažuranić Scena I.B.M. iz Zagreba.

- Kao mladoj osobi koja je tek izašla s Akademije ova mi nagrada predstavlja podstrek, a presudilo je što sam imala fantastične kolege, kazala je Zdenka Šustić.

Odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodijeljena je Zlatku Vitezu, a nagrada "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti Himzi Nuhanoviću.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar ocijenio je da je 30. Festival glumca ispunio sva očekivanja.

- U organizacijskom smislu smo napredovali, a posebno me veseli što je na ovom festivalu priliku dobio dobar dio mladih kolega koji su pokazali i dokazali da na njih hrvatsko glumište može računati, rekao je Pucar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!