Mali Marulić od 11. do 14. travnja

04.04.2022.

16:45

Autor: HRT/Hina/V.G.

Mali Marulić

Mali Marulić

Foto: Gradsko kazalište lutaka Split / gkl-split.hr

Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić održat će se u Splitu od 11. do 14. travnja, a u natjecateljskom dijelu programa bit će izvedeno ukupno sedam predstava.

Festival, koji se nakon dvije godine ponovno održava u proljetnom terminu, otvorit će predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka "Srce veće od mene samog", autorice i redateljice Tamare Kučinović.

U sklopu svečanog otvorenja dodijelit će se i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

Žiri Natječaja, u kojemu su bile Marina Vujčić, Jelena Kovačić i Tamara Kučinović, prvu je nagradu dodijelio Luciji Klarić za tekst ''Elidino galaktičko putovanje'', druga nagrada pripala je Ani Pisac-Serezlija za tekst ''Kupus je sve'', a treća Nives Madunić-Barišić za tekst ''Iza duge''.

Uz predstavu GKL Rijeka na festivalu će biti izvedeno još šest naslova po izboru teatrologa i kritičara Igora Tretinjaka.

Domaćin Festivala, Gradsko kazališta lutaka Split izvest će predstavu "Slonić dištonić" autora i redatelja Siniše Novkovića.

Iz Zagreba dolaze Gradsko kazalište Žar ptica s autorskim projektom "Mala Frida" Anice Tomić i Jelene Kovačić, Kazalište Mala scena s predstavom "Aut" po tekstu i u režiji Paška Vukasovića i Ivane Vuković te Teatar Poco Loco s predstavom "Priča bez veze", po slikovnici Ante Zaninovića i u režiji Maje Katić.

Kazališna družina Pinklec iz Čakovca izvest će predstavu "Plavo sunce na žutom nebu" autorice Ivone Marciuš u režiji Romana Bogdana, a Kazalište lutaka Zadar "Caffe kraljevstvo", po tekstu Vanje Jovanovića i Patrika Grgureca, u režiji Vanje Jovanovića.

Tijekom festivala održat će se i prateći festivalski programi.

Tekstove nagrađene na natječaju čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu, a u nekoliko splitskih osnovnih škola održat će se program slušaonica radio-igre za djecu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, pod vođenjem urednice Nives Madunić-Barišić.

Na kraju festivala najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima dodijelit će se nagrade o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u kojemu će biti redatelj Saša Božić, glumac i kazališni producent Ivo Perkušić te književnica, novinarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Magdalena Mrčela. Nagradu najboljoj predstavi dodijelit će i dječji žiri koji čini pet učenika splitskih osnovnih škola.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!