08:39 / 22.07.2018.

Autor: B.S.Lj./HRT

"Mali" nije zadnji, Nuićeva saga se nastavlja

-

-

Foto: - / -

Veliku Zlatnu arenu na 65. Pulskom filmskom festivalu dobio je film Mali Antonija Nuića. S nagrađenim redateljem razgovarala je HRT-ova Maja Njirjak.
Veliku Zlatnu arenu na 65. Pulskom filmskom festivalu dobio je film Mali Antonija Nuića.  S nagrađenim redateljem razgovarala je HRT-ova Maja Njirjak.

Ocjenjivački sud za međunarodne koprodukcije, odnosno hrvatsku manjinsku koprodukciju, na 65. pulskom festivalu od tri je nagrade dodijelio dvije filmu Žaba Elmira Jukića, za najbolju režiju i najbolju mušku ulogu. Hrvatski žiri kojim predsjedava producent Ivan Maloča odlučio je da, od deset hrvatskih filmova, Comic Sans osvoji najviše nagrada, njih šest - među kojima za najbolju režiju i za glavnu mušku ulogu. Slijedi ga Osmi povjerenik.

"Jako je lijepo kad film počne život s nagradama, dobrim prijemom. Jako nam je drago što smo dobili nagradu koja pokazuje da se film svidio i žiriju i kritici, što nije čest slučaj", kaže Nuić čiji je film najveći laureat ovogodišnjeg pulskog festivala.

Mali će nakon Pule u Sarajevo. Kada će ga hrvatska publika moći vidjeti još se ne zna, jer su još uvijek nepoznati datumi redovne kino distribucije, kaže Nuić. "Ali mislim da će to ipak biti zima, jer kod nas ljudi na jesen slabije idu u kino, više je festivala, studenti uče za ispite, pa je i manje publike. Tako da smo u kinima na zimu", kaže.

Riječ je zapravo o filmskom triptihu koji je Nuić započeo još kao student na akademiji. "Likovi iz filma bili su kreirani za jednu vježbu koja se zove TV drama, moja se zvala Vratite im Dinamo. Kako sam kasnije radio sa svim tim glumcima i na drugim ulogama, stalno smo spominjali te likove i što bi moglo biti s njima. Tako smo napravili Seks, piće i krvoproliće. Ovo je sada 13 godina nakon Seksa, pića i krvoprolića. Nećemo stati na triptihu, idemo mi i dalje, idemo napraviti još koji nastavak ove sage", kaže uz osmijeh.

Većina glumaca u filmu su muškarci. Zanimljivo je da u njemu glume otac i sin za koje ta relacija vrijedi i u stvarnom životu. Vito Dijak glumi dječaka. "Mislim da Vito lagano preuzima primat u ovom serijalu, on je ipak budućnost, moramo se njemu orijentirati. Tako da će on sigurno biti unutra, ali obećavam da će biti i puno ženskih uloga", poručuje Nuić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!