10:26 / 08.06.2020.

Autor: V.M./Hina

Mali vodič kroz Hektorovićevo 'Ribanje…'

-

-

Foto: - / -

Knjigu ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića - Mali vodič’, koju je priredio Aldo Čavić, objavili su izdavači Hrvatska sveučilišna naklada i Muzej Staroga Grada.
Knjigu ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića - Mali vodič’, koju je priredio Aldo Čavić, objavili su izdavači Hrvatska sveučilišna naklada i Muzej Staroga Grada.

U vodiču je, navode nakladnici, naglasak na slavnome Hvaraninu Petru Hektoroviću i njegovu jedinom tiskanom djelu iz 1568. godine te o dvorcu Tvrdalju u Starom Gradu, koji je Hektoroviću bio trajna opsesija kao i njegovo književno djelo.

- 'Ča muzej lavuro kad ne lavuro?' Na ovo vječno pitanje nudimo vam jedan od odgovora. Iz tiska je izašlo naše najnovije izdanje 'Ribanje i ribarsko prigovaranje – mali vodič'. Izrazito smo ponosni jer ovo je prvo izdanje koje je u potpunosti rad cijelog muzejskog kolektiva: autor teksta je Aldo Čavić, autorica fotografija je Vilma Matulić, dok je grafičko oblikovanje napravila Andrea Devlahović, poručili su iz Muzeja Staroga Grada.

Hektorović je svoj Tvrdalj počeo graditi dvadesetih godina 16. stoljeća, a do kraja ga nije dovršio ni u dubokoj starosti. U opširnoj oporuci najviše riječi posvetio je Tvrdalju tražeći od svojih nasljednika da ga završe u skladu s njegovim detaljnim zamislima.

Svugdje po Tvrdalju dao je uklesati kamene natpise pa se može reći, smatraju nakladnici, da je i Tvrdalj svojevrsna kamena knjiga jer u ‘Ribanju’ navodi kako je na Tvrdalju dvadeset i više kamenih natpisa.

Ocjenjuju kako je riječ o zatvorenu samodovoljnu svijetu u malom, kojeg je Hektorović posvetio vječnom graditelju svijeta - Bogu, odnosno Stvoritelju svega.

Posebna zanimljivost Staroga Grada je i antičko Starogradsko polje koje se prostire od Staroga Grada do Vrboske, čija je podjela napravljena u 4. st. prije Krista, a napravili su ga grčki kolonisti, osnivači Farosa, Starogradsko polje podijeljeno je na 72 parcele, ograđeno suhozidima i povezano putovima.

Polje je, ističu nakladnici, s povijesnom jezgrom Staroga Grada, uvršteno 2008. godine na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Knjiga ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića - Mali vodič’, sastavljena je od pet poglavlja: Život Petra Hektorovića, Ribanje i ribarsko prigovaranje, Tvrdalj, Hektorovićevi kameni natpisi, Kratko o Starome Gradu i njegovom polju.

- Radimo i na organiziranju promocije u ovim drugačijim uvjetima o čemu ćemo vas još obavijestiti, i zato nas pratite i dalje, objavili su 'starogrojski' muzealci.

Riječ je, ističu nakladnici, o iznimno lijepom i podatkovno bogatu vodič za namjernika u Stari Grad, najstariji i najdugovječniji grad na hrvatskom tlu.

Hrvatski književnici Petar Hektorović i Hanibal Lucić kao pripadnici najstarijega otočnoga plemstva bili su veliki zemljoposjednici, a njihove kuće i ljetnikovci izgrađeni su od plodova Starogradskoga  polja.

Hektorović je pjesnik zamišljen nad prolaznošću ovozemaljskoga, a njegovo ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ jedinstveno je djelo hrvatske renesanse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!