11:04 / 19.06.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

'Mare' otvara 67. Pulski filmski festival

-

-

Foto: - / -

Koji će se filmovi natjecati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, te koje su rezervne lokacije, doznali smo ekskluzivno od umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića kojega smo ugostili u Vijestima iz kulture.
Koji će se filmovi natjecati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, doznali smo ekskluzivno od umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića kojega smo ugostili u Vijestima iz kulture.

67. Pulski filmski festival, unatoč otežanim uvjetima i neizvjesnosti u kojem će obliku biti održan, otvara se 18.srpnja na način kako smo sve ove godine i navikli projekcijom filma u pulskoj Areni.

Festival će otvoriti hrvatska premijera hrvatsko-švicarskog filma 'Mare', redateljice Andree Štake, s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj majka, iako živi relativno sretnim životom, poželi izaći iz svakodnevne monotonije.

Vidačković je najavio i dvije svjetske premijere u glavnoj konkurenciji – film 'Tereza 33' Danila Šerbedžije i 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' Milana Trenca. Na programu je i desetak koprodukcija.

Vidačković je govorio i o rezervnim lokacijama održavanja festivala u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

- Već smo dogovorili drive-in kino na parkiralištu Rojc, a za Arenu nam je odobreno 1800 mjesta. Nadamo se da će se program moći održati u Areni, ali imamo i drugu opciju tako da održavanje festivala nije u pitanju, otkrio je Vidačković.

67. Pulski filmski festival održati od 18. do 26. srpnja na tradicionalnim lokacijama: u Areni, Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu, a imenovan je i Ocjenjivački sud.

Dobitnica Velike zlatne Arene na 66. Puli, redateljica Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te dugogodišnja urednica i novinarka na HRT-u Lina Kežić čine Ocjenjivački sud koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, odnosno o hrvatskom programu u konkurenciji.

Najavljen je i niz intrigantnih sjajni dokumentaraca koje ćemo premijerno gledati u Areni: Titov brod Galeb, Berge Istra, Lustig: od Auschwitza do Oscara te Nesretna Vergarola – epizoda iz HRT-ova serijal o velikim nesrećama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!