Marija Ujević Galetović: o ljudima i mačkama

10.02.2020.

15:28

Autor: V.M./HRT

default error photo
'Više je stupu potreban Šenona, nego Šenoi stup - jer je taj spomenik, kao i većina radova Marije Ujević Galetović, iskošen, odškrinuta znatiželja svjesno izmaknuta od varljive stabilno,' kaže Jasna Mesarić, suautorica dokumentarne radio drame posvećene našoj velikoj umjetnici.
'Više je stupu potreban Šenona, nego Šenoi stup - jer je taj spomenik, kao i većina radova Marije Ujević Galetović, iskošen, odškrinuta znatiželja svjesno izmaknuta od varljive stabilno.'

Tako barem smatra Jasna Mesarić, suautorica nove dokumentarne radio drame Hrvatskoga radija posvećenoj našoj velikoj umjetnici - 'Marija Ujević Galetović - o ljudima i mačkama'.

Akademska kiparica Marija Ujević-Galetović nedavno je dobila Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tom je prigodom za Vijesti iz kulture izjavila: Nisam nikada razmišljala o nagradama jer nagrade, kad si mlad, moraš odmah zaboraviti i ne živjeti na staroj slavi. Čovjek mora čovjek biti kritičan prema nagradi, makar se veseliš. Svaka nagrada godi taštini, a naravno da smo svi mi malo narcisoidni tipovi, rekla je Marija Ujević Galetović.
Marija Ujević-Galetović dobitnica Nagrade za životno djelo HDLU-a Redateljica dokumentarne radio drame 'Marija Ujević Galetović - o ljudima i mačkama' Jasna Mesarić govoreći o pristupu našoj najpoznatijoj kiparici Mariji Ujević Galetović ističe: Šeretski naslonjen na stup, zamišljen ali prisutan, usred kaosa stisnutog trga, a opet sam u svojoj sumnji, nagnut, jer ne želi biti vertikalan - više je stupu potreban Šenona, nego Šenoi stup - jer je taj spomenik, kao i većina radova Marije Ujević Galetović, iskošen, odškrinuta znatiželja svjesno izmaknuta od varljive stabilnosti. Oni lebde u svojoj oblosti, koja je sjajna, privlačna, prisutna, i tu je oko nas, smatra Jasna Mesarić.

Dokumentarnu radio dramu 'Marija Ujević Galetović - o ljudima i mačkama' autorica Jasne Mesarić i Marije Pečnik Kvesić možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija:
Dokumentarna radio drama - J.Mesarić, M.Pečnik Kvesić: "Marija Ujević Galetović - O ljudima i mačkama" - PREMIJERA

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!