Maroko na fotografijama Jagode Buić

27.02.2019.

16:34

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Umjetnica svjetskog ugleda Jagoda Buić, najpoznatija po svojim spektakularnim tapiserijama, čiji su radovi u gotovo svim velikim svjetskim muzejima suvremene umjetnosti, prvi se put predstavlja ciklusom fotografija.
Umjetnica svjetskog ugleda Jagoda Buić, najpoznatija po svojim spektakularnim tapiserijama, čiji su radovi u gotovo svim velikim svjetskim muzejima suvremene umjetnosti, prvi se put predstavlja ciklusom fotografija.

Snimila ih je tijekom boravka u Maroku, a u Studiju Moderne galerije Josipa Račića pokazala je kako izgleda jedno 'Popodne u Rabatu'.

Kostimi, scenografije, tapiserije, skulpture, crteži, kolaži - više od pedeset godina nastaje veliki opus svestrane umjetnice, otvorene uvijek za nove izazove. Ovaj put bili su to plavo-bijeli prizori rabatskih uličica u koje je svojim fotoaparatom uronila ponajprije kao likovna umjetnica.

Kao što netko ne može odoljeti mirisu apfelštrudla ili ljubićica, tako ja nisam mogla odoljeti toj simfoniji modre i bijele boje. Mene je to naravno natjeralo da ih zadržim, da ih snimim. Na kraj pameti mi nije bilo da napravim izložbu, međutim ambasador Bekić napravio je od toga izložbu u našoj ambasadi u Rabatu,  kaže Jagoda Buić.

Autor predgovora izložbe akademik Tonko Maroević napominje da je Jagoda Buić Mediteranka koja je u Rabatu je našla svoj afinitet, doživljaj svjetlosti i doživljaj sunca koji po zidovima ostavlja trag.

Otkrila je na svojim fotografijama jednu sintezu izabirući ono što je specifično za nju. Mjesta na kojima se materijal najbolje očituje su zidovi koji su progovorili upravo o tragovima prolaznosti dugoga trajanja. S druge strane, kao u riječima njezinog prijatelja Jure Kaštelana, 'sve je plavo,nebeski plavo,  smatra Maroević.

Jagoda Buić neko će vrijeme ostati u Zagrebu, a onda putuje u Sarajevo gdje će je promovirati u akademkinju Bosanske akademije znanosti i umjetnosti: Morala sam se pohvaliti jer svemu sam se u životu nadala osim tomu da ću biti akademkinja.

Sljedeća izložba Jagodu Buić očekuje u Beču, a ova zagrebačka može se razgledati do 10. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!