Martin Lukavečki u Domitrovcu predstavio knjigu "Oteto zaboravu"

25.03.2022.

07:12

Autor: HRT

Martin Lukavečki

Martin Lukavečki

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Martin Lukavečki, novinar i putopisac, predstavio je prošloga tjedna svoju knjigu "Oteto zaboravu" u etno kući u Domitrovcu, pored Vidovca. U knjizi su sažete reportaže Lukavečkog, koje je u više od tri desetljeća objavljivao u raznim emisijama Hrvatske televizije.

U svom plodnom radu Martin Lukavečki publicirao više od 4.000 reportaža za emisije među kojima su i "Dobro jutro, Hrvatska", "Treća dob" te "Regionalni dnevnik". Knjiga od 304 stranice upotpunjena je fotografijama brojnih kolega i prijatelja fotografa, a pune četiri godine trebalo je od pripreme do realizacije.

Autor svoje 'putositnice' iznosi u hrvatskom standardnom jeziku uz koji povremeno uvodi moderne kajkavske izraze, u pokušaju da se čitatelju dočara moderni svakodnevni život i današnja situacija. Iako su povijesni temelji, legende i mitovi važni, autor naglasak stavlja na priče i probleme današnjeg življa uz snažnu socijalnu empatiju, istaknuo je urednik izdanja Ivan Pranjić.

Na pitanje tko je prepoznao njegov žar za pričama Lukavečki odgovara: "Za to 'krivim' svog dedeka Miška, svoje roditelje jer sve kreće od obitelji. Uvijek su doma bile neke priče pa sam naćulio uši i tako je to ostalo. Iako sam rođen u Lukavcu, prva četiri razreda osnovne škole pohađao sam u Gačicama, a ostala četiri u Četvrtoj osnovnoj školi Varaždin gdje je bio učitelj Milihram. On je imao 'šlif', iz muhe je napravio slona i to te zaintrigira, zaključio je Lukavečki pred 30-ak okupljenih mještana i ljubitelja njegove reportaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!