Maša Kolanović dobitnica EU nagrade za književnost

20.05.2020.

11:32

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Mlada hrvatska književnica Maša Kolanović dobila je Nagradu Europske unije za književnost za zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ u izdanju Profila, objavljeno je u utorak u podne na službenoj stranici European Prize for Literature.
Mlada hrvatska književnica Maša Kolanović  dobila je Nagradu Europske unije za književnost za zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ u izdanju Profila, objavljeno je u utorak točno u podne na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Osim novčanog iznosa ova nagrada već tradicionalno donosi značajnu međunarodnu promociju i vidljivost. Dodjeljuje se od 2009. godine autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a ove godine uz Mašu Kolanović nagradu će primiti još 12 autora.

- Zahvalna sam na ovoj nagradi i drago mi je što je specifičnost te nagrade to što se potiču upravo prijevodi pa se nadam da će knjiga naći lakši put do čitatelja izvan hrvatskih granica, izjavila je naša laureatkinja Maša Kolanović za Vijesti iz kulture.

Uz Mašu Kolanović, tu nagradu ove godine dobilo je još 12 književnika iz 12 zemalja - Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost, a nagrađena su 122 pisca.

Laureate za 2020. za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka, a ove godine je, zbog pandemije koronavirusa, prvi put proglašenje dobitnika objavljeno online.

O pobjedniku svake godine odlučuje nacionalni žiri sastavljen od stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Ove godine članovi žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Obuljen Koržinek: Važnost dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja

Dobitnicima su čestitali povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnome životu i njezina društvena važnost koju prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva, rekla je ministrica Obuljen Kržinek.

Istaknula je da je ovogodišnje predsjedanje Europskom unijom neočekivano obilježeno  pandemijom covida-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, među kojima i na planirani izuzetan i bogat kulturni program u europskim zemljama i šire.

Hrvatska ministrica kulture rekla je da Hrvatska podupire organizaciju i ponovnu dodjelu nagrada, i doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’, jer je na pulskom Sajmu knjiga ova zbirka dobila nagradu ‘Libar za vajk’.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala.

Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: ‘Pijavice za usamljene’, ‘Sloboština Barbie’, ‘Jamerika: trip’ te studiju ‘Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije’. Njezina knjiga ‘Sloboština Barbie’ prevedena je na njemački jezik.

Maša Kolanović uredila je zbornike ‘Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva’, te ‘The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other’ u suradnji s Dijanom Jelačom i Danijelom Lugarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!