Mascagnijeva "Cavalleria rusticana" otvorila 67. Splitsko ljeto

14.07.2021.

21:17

Autor: Dnevnik HTV-a/IMS/M.B./HRT

Mascagnijeva "Cavalleria rusticana" otvorila 67. Splitsko ljeto

Mascagnijeva "Cavalleria rusticana" otvorila 67. Splitsko ljeto

Foto: HTV / HRT

Premijerom opere Pietra Mascagnija "Cavalleria rusticana", pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Jelene Bosančić na Peristilu je večeras otvoreno 67. Splitsko ljeto.  

Publika će tijekom Splitskog ljeta moći vidjeti i reprizne izvedbe opera "Lombardijci", "Nabucco" i "Ero s onoga svijeta". Tijekom mjesec dana trajanja Splitskog ljeta održat će se 49 scenskih izvedbi, promocija i izložbi. Na Sustipanu će premijerno biti izvedena drama Glorija Ranka Marinkovića u režiji Dražena Ferenčine. Predviđeno je 13 dramskih predstava i 18 izvedbi.


Baletni ansambl će imat će dvije premijerne predstave, balet člana splitskog ansambla Aarona Koka 'Venatus/Migrations' i baletnu dvočinku Mozart A 2 & Don Juan'. Na Splitskom će ljetu biti praizvedena Missa Mediteranea, vokalno-instrumentalno djelo Tončija Huljića, skladano za soliste mješoviti zbor i orkestar. Sastavljena je od misnih dijelova Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Benedictus, Agnus Dei.


Za središnji Dnevnik HTV-a, neposredno prije početka otvaranja, s Peristila se javila Jana Haluza. Otkrila je da je u Meštrovićevom Kaštilcu već uprizorena lutkarska verzija Marulićeve "Judite" u povodu 500. obljetnice prvotiska. 

Intendant splitskog HNK i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan rekao je pozvao je sve da dođu u Split.


- Imat ćete što vidjeti i uživati. Dođite na najbolji ljetni festival koji se ove godine odvija pod motom: Nama lita do Splita. Povećen je 500. obljetnici prvotiska izdanja "Judite" Marka Marulića, rekao je Šestan. Napomenuo je: Cijepite se kako bi mogli spremno ući u novu sezonu.


- Iščekuje nas još jedna sezone s glazbenim, dramskim, opernim i baletnim izvedbama. Splitsko ljeto se uključilo i u Godinu čitanja. Pozivam publiku - Splićane i njihove goste, da pohode izvedbe Splitskog ljeta i pokažu koliko nam je kultura važna u ovim vremenima, izjavila je za HTV ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!