22:58 / 22.05.2021.

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/HTV

Maškerata ispod kuplja, sjajna predstava

Maškerata ispod kruplja

Maškerata ispod kruplja

Foto: Dnevnik / HTV

U ovoj, zbog pandemije, izazovnoj godini za kazališta - dubrovačko uspijeva privući publiku i ponuditi joj sjajne predstave. Nakon 30 godina na sceni Kazališta Marina Držića premijera poznate drame Ive Vojnovića Maškarate ispod kuplja. 

- Nekako mi se čini da je ovo apoteoza Dubrovniku. Ono što danima naglašavam, za mene je ključna bila rečenica da se pod maskom govori istina, kaže redatelj Paolo Tišljarić.

Maškarane dvije gospođe vlastelinke pokušavaju razveseliti Anicu kojoj bolest zaustavlja životnu radost, želju, ljubav. Čini to i Jere, vlastelin, čiju ljubav ne bi mogla ni zadobiti.

Baš kako su njezinim gospođama ljubav priječili društveni uzusi, norme vlastelinskog života, no u maškarama slavi se to doba Republike, život koji je nepovratno nestao kao što nestaje i život ženskih junakinja u kući Nikšinica.

- Vojnović se stvarno bavi ženama, odnosno piše o ženama, razumije žensku dušu i razumije taj Dubruvnik. Zidine u kojima treba ostati i treba se znati ponašati, kaže glumica Jasna Dukić.

Paolo je otvorio jedan dijapazon od nostalgije od tuge do cinizma do sarkazma, riječi su Ivice Kunčevića. A Dubrovnik je dobio predstavu koja otvara slojevitost i emocije u kojima se zrcali taj slavni, izgubljeni, drevni grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!