Massimo Quarta uz Simfonijski orkestar HRT-a u dvostrukoj ulozi solista i dirigenta

18.02.2021.

09:17

Autor: VIK/HRT

Massimo Quarta i Simfonijski orkestar HRT-a

Massimo Quarta i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: VIK / HRT

U Zagreb je stigao jedan od najbriljantnijih talijanskih violinista Massimo Quarta. Došao je na poziv Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) s kojim priprema neobičan koncert u Laubi, bez publike ali uz izravni prijenos na HRT-u. Ne samo da će svirati nego i dirigirati. 

'Utjelovljenje elegancije' tako je časopis American Record Guide opisao Massima Quartu, svjetski poznatog violinista koji već 25 godina vješto kombinira dirigiranje i sviranje.


- Naviknut sam na to i volim to jer dirigent mora duboko uroniti u glazbene ideje između solista i orkestra, a značenje se pritom ne smije izgubiti. – kazao je maestro Quarta za Vijesti iz kulture


Već je surađivao s hrvatskim glazbenicima, no prvi je put uz HRT-ove simfoničare.


- Ljudi su veoma dragi, razina njihova muziciranja je visoka, fleksibilni su iako sviramo u vremenima kad je pleksiglas oko nas i 'Lisinski' nije opcija. Moram ipak reći da smo proveli tri prekrasna dana i istinski se veselim koncertu.


Pandemijsku krizu muziciranja orkestar i maestro zajedničkim snagama pobijedit će djelima Rudolfa Matza, Camillea Saint-Saënsa i Georgesa Bizeta.


- Moram reći da je ovo čarobna suradnja, jer ovako divnu osobu, izvrsnog profesionalca, divnog muzikanta i profinjenog intelektualca, rijetko se nađe, a ovakav čovjek se pojavio pred nama i nama svima je beskonačno drago. – istaknuo je Sergej Evseev, koncert majstor Simfonijskog orkestra HRT-a.


A ova bi suradnja trebala biti i na radost publike, koja koncert može pratiti večeras uživo na Trećem programu Hrvatske televizije kao i Trećem programu Hrvatskog radija od 20 sati.


Galerija
Massimo Quarta na probi u Laubi, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRT
Sergej Evseev, Marin Maras, proba u Laubi, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRTMassimo Quarta i Simfonijski orkestar HRT-a, proba u Laubi, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRTMassimo Quarta i Simfonijski orkestar HRT-a, proba u Laubi, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRTBranimir Pustički, Massimo Quarta, Lauba, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRTSimfonijski orkestar HRT-a na probi u Laubi, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRTMassimo Quarta i Simfonijski orkesar HRT-a u Laubi, 16. veljače 2021., Foto: Marija Štilinović/HRTMassimo Quarta na probi uz Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!