20:59 / 19.06.2019.

Autor: Maroje Vučićević/M.Š./HRT

Matej Meštrović osvojio Global Music Awards!

Matej Meštrović na predstavljanju svog CD-a '3 Rhapsodies'

Matej Meštrović na predstavljanju svog CD-a '3 Rhapsodies'

Foto: - / -

Još jedno veliko priznanje za našeg proslavljenog pijanista i umjetnika Mateja Meštrovića. Među više od šest tisuća prijavljenih glazbenika iz cijeloga svijeta - osvojio je zlatnu medalju Global Music Awards!
Još jedno veliko priznanje za našeg proslavljenog pijanista i umjetnika Mateja Meštrovića. Među više od šest tisuća prijavljenih glazbenika iz cijeloga svijeta - osvojio je zlatnu medalju Global Music Awards!

Skladatelj i pijanist Matej Meštrović dobitnik je zlatne medalje međunarodne nagrade Global Music Awards u kategoriji Best of Show. Nagrađen je za album Tri rapsodije za klavir i orkestar koji je snimljen sa Zagrebačkom filharmonijom uz ravnanje dirigenta Mirana Vaupotića. Nova je to potvrda njegova jedinstvenog pristupa glazbi i izvrsna najava skorog koncerta u Dubrovniku.

Na vrata toga golemog natjecanja Matej Meštrović godinama je kucao i dosad je osvojio nekoliko nagrada, a sada je izbio na sam vrh. Izuzetno puno instrumentalne i klasične glazbe - i ove godine doslovce za moj rođendan prije nekoliko dana stigao je e-mail u kojem je moje ime zaista jedino izdvojeno od svih na tom natjecanju gdje sam dobitnik nagrade Best of show - gold medal winner, kazao je Meštrović.

Iz slavljeničkih visina Matej Meštrović će prekosutra, na Svjetski dan glazbe, sletjeti na dubrovački Stradun gdje će još jednom pokazati virtuoznost i neposrednost koja sve više osvaja kritiku i publiku. Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent svjetskog glasa iz Malezije Noorman Widjaja i moja malenkost sa svjetskom praizvedbom 'New England Rhapsody' - rapsodije koja je treća u nizu na sad već doista sjajnom i nagrađenom CD-u u Americi koji je na svjetsko tržište izašao prije samo nekoliko mjeseci,  objašnjava Meštrović.

Nakon prošlogodišnje praizvedbe Kineske rapsodije u Velikoj dvorani Lisinski u Zagrebu te Dunavske rapsodije u Carnegie Hallu u New Yorku, Matej Meštrović s velikim nestrpljenjem iščekuje ovaj veliki koncert za koji će se zasigurno tražiti karta više.

Ciklus Hrvatskog radija Oda-birano zaključio je svoju sedmu sezonu dokumentarno-glazbenom pričom o Mateju Meštroviću i njegovu glazbenome svijetu koji ne poznaje granice - Matejizam s ovoga svijeta. koju možete poslušati u Slušaonici Hrvatskog radija. U pastoralnom okruženju u kojem živi i stvara glazbu za koncertne pozornice i dokumentarne filmove, uz 50. rođendan tog zaigranog i fascinantnog kreativca, urednica i autorica Iva Lovrec Štefanović zabilježila je priču o posebnom stilu i umjetničkom putu glazbenika koji je prije nekoliko dana nagrađen zlatnom medaljom Global Music Awards za recentni album Tri rapsodije.

Od starog naslijeđenog pijanina, do čudesnih mogućnosti instrumenta na kojem sklada i vježba za nastupe, od prvih improvizacija do velikih rapsodija za klavir i orkestar, od nastupa u Povijesnom muzeju grada Zagreba u djetinjstvu do sjajnog prošlogodišnjeg uspjeha u Carnegie Hallu u New Yorku, od Jurišićeve do Molvica, uz umjetnički instinkt, neobuzdanu kreativnost i predanost glazbi - to je ukratko priča Mateja Meštrovića koja zvuči kao matejizam u glazbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!