Matica dobrih knjiga

15.09.2022.

21:42

Autor: Dnevnik/HTV/Maja Njirjak/E.P.C.

Oaza knjiga u dvorištu Matice hrvatske

Oaza knjiga u dvorištu Matice hrvatske

Foto: HTV / HRT

Iza još jednog festivala knjiga u nas, ovaj put stoji Matica hrvatska. Pod sloganom "Matica dobrih knjiga" tijekom četiri dana predstavit će se 40-ak novih izdanja, dok će posjetitelji, nije nevažno, u izložbi i pratećim koncertima moći uživati besplatno.

U samom srcu metropole, kraj Strossmayerovog trga, Ulica je Matice hrvatske. Najstarija je to kulturna institucija koja ove godine slavi čak 180 godina, no u tih 180 godina nije imala festival. Sve do danas. Jer upravo s kućnog broja 2 ulazite na prvi Festival knjiga Matice hrvatske, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Maja Njirjak i uvela nas u skrovito dvorište.


U dvorištu gotovo nepoznatom javnosti - oaza je knjiga. I traži se naslov više. 


- Naša želja je bila da se na ovom festivalu pokaže bogatstvo knjiga koja pokazuje Matica hrvatska i svi naši ogranci, tako da na prvom festivalu imamo 28 ogranaka iz Hrvatske i BiH, i srodne izdavače Matice, šest srodnih izdavača, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.   


- Ta ideja je dugo tinjala kod nas, u glavama matičara, htjela je biti pokrenuta prije dvije godine, no spriječila nas je pandemija i potres dakako, i mi smo to morali odgoditi, kaže umjetnički ravnatelj Festivala knjiga Matice hrvatske Božidar Petrač

U četiri dana Festivala 39 je promocija knjiga, na svaki puni sat.


Festival je otvorila trilogija izabranih djela Ive Brešana. Trogodišnji projekt, izbor drama, romana zaokružile su njegove kratke proze, 11 pripovjedaka, eseja i memoarskih zapisa.


- To je bilo najteže, uistinu, pogotovo što taj opus nije još usustavljen i nije potpuno poznat. Ali radi se o izboru koji je preferirao više manje javnost poznaje i na svoj način favorizira i percipira kroz ta djela tzv. amblematska djela Ive Brešana, rekao je Vinko Brešić, urednik knjiga.


Večer Matičina festivala rezervirana je za koncerte, od jazza do klape.  A vedru narav festivala zaokružuje izložba u Galeriji Matice "Vedrina Mediterana". Teškom životu neretvanskih težaka autor je ''posadio'' cvijeće. Od plemenitog drveta, premazano lanenim uljem, na podlozi od šperploče.


- Tu ima smrića, koji je mirišljav, uvijek vam je Božić kad s njim radite - takav je miris. Radim s maslinom, radim s trešnjom. Sve skalpelima, s dlijetlima, ručno sve izrađeno, kazao je autor izložbe, likovni umjetnik Jure TalajićDogodine se nadaju i kazališnim predstavama i više koncerata, možda i s nekim novim mirisima - otkriju li ima li što opojnije od onog: knjige u ruci.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!